”Eu când am vorbit despre sancțiuni către Austria, nu către austrieci (...) dacă tu ai folosit un drept de veto nejustificat, atunci nu te așteptat, spre exemplu, când Austria o să solicite șefia OSCE, ca România să nu folosească același drept de veto. Poate, până se ajunge la această paralelă, totuși, există eforturi diplomatice pentru a închide aceste lucruri”, a declarat Marcel Ciolacu.
Liderul PSD Marcel Ciolacu a afirmat că şansa României de a adera la Schengen a fost redusă din cauza faptului că ţara noastră a intrat pe listă, la pachet cu Bulgaria când a venit votul în Consiliul JAI, deoarece şi în cazul în care Austria ar fi votat pentru aderarea României, Olanda s-a pronunţat dinainte că este împotriva aderării Bulgariei la Schengen.
„Chiar dacă Austria ar fi votat cu noi, totuşi ar fi exista votul Olandei şi atunci ar fi trebuit făcută ruperea de către Bulgaria. Trebuie o discuţie şi un demers cu fiecare stat în parte, respectiv dacă va fi o abordare separată a României de Bulgaria. Era normal ca Bulgaria să nu voteze splitarea din moment de Olanda a anunţat că nu votează cu ei. E ceva ce nu a funcţionat. Cred că au fost nişte scăpări şi de la Reprezentanţa Comisiei Europene. A fost o abordare din punctul meu de vedere greşită. Rămâne întrebarea - de ce a mers în continuare România, pe listă la pachet cu Bulgaria, atât timp cât exista o altă decizie a altui stat, respectiv Olanda, că nu va vota cu Bulgaria. Poate ar fi trebuit insistat la Comisie ca la Consiliul JAI să fie o splitare între România şi Bulgaria ca să avem o şansă mai mare”, a declarat Marcel Ciolacu, luni după după reuniunea Comitetului Politic Naţional al PSD.
El a adăugat că subiectul aderării Româniai la Schengen nu este pe ordinea de zi a Consiliului European din 15 decembrie.
„Nu e pe ordinea de zi problema aderării la Consiliul European sau vreun Consiliul JAI. Dacă se face Consiliul JAI şi nu am lămurit problema cu Austria, dacă vrem să urmeze o nouă dezamăgire românilor”, a completat liderul PSD.