Cei doi producători auto din România, Dacia și Ford, au creat în jurul lor în ultimii ani o industrie impresionantă de componente auto. Zeci de firme cu capital străin dau de lucru la sute de mii de români și au afaceri totale de 12,5 miliarde euro.
Acum însă automobilele produse în România de Dacia şi Ford înregistrează scăderi ale vânzărilor pe toate piețele importante și asistăm la un declin al exporturilor automobile "fabricate în România".
Rezultatele slabe ale producătorilor riscă să afecteze industria auto în ansamblu, în condițiile în care sectorul de componente auto reprezintă aproape 70% din producţia auto naţională şi cam acelaşi procent din exportul realizat de industria auto în 2014.
În 2014, cifra de afaceri în întreg sectorul de componente şi accesorii auto naţional a fost de 12,56 miliarde de euro, ceea ce înseamnă o creştere de 8% faţă de 2013.
Automobilele produse în România de Dacia şi Ford au înregistrat scăderi ale vânzărilor sau coborâri în topul segmentelor pe care sunt prezente, în contextul în care niciunul dintre cei doi constructori nu a mai lansat niciun model nou de la finalul anului 2013, când a intrat în producţie Duster facelift, potrivit zf.ro.
Vânzările Dacia în Franța au scăzut cu aproape 10% în primele cinci luni din 2015, iar lucrurile nu merg prea bine nici în Germania, unde scăderea vânzărilor a fost de 17% în mai raportat la anul trecut.
Rezultatele raportate de Duster, Sandero, Logan sau B-Max pe pieţele europene încep să se vadă şi într-un declin al exporturilor de 2,1% în perioada ianuarie-aprilie 2015 faţă de acelaşi interval din 2014.
Dintre cele patru modele asamblate în România cel mai mare declin a fost punctat de Ford B-Max. Cu toate că şi-a menţinut locul patru în segmentul monovolumelor mici, B-Max a punctat în primul trimestru un declin de aproape 20 de procente, la mai puţin de 13.700 de maşini.
Dacia merge în marșarier pe piața franceză. Vânzările au scăzut cu aproape 10%