"Miercuri, 2 martie, ora 20.00, o aeronavă MiG 21 LanceR din dotarea Bazei 86 Aeriene, care executa o misiune de patrulare aeriană deasupra Dobrogei, a pierdut legătura radio cu turnul de control, iar la ora 20.03 a dispărut de pe radar, într-o zonă cuprinsă între localitățile Cogealac si Gura Dobrogei.
Aeronava decolase de pe Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu, în jurul orei 19.50.
Nu sunt date, la acest moment, despre starea pilotului și a aeronavei.
Au fost declanșate de urgență operațiunile de căutare-salvare. Un elicopter IAR-330 Puma a decolat de urgență spre zona posibilului impact, iar echipajele de intervenție ale ISU Dobrogea au pornit, de asemenea, spre această zonă.
Vom reveni cu informații suplimentare, de îndată ce vor fi disponibile", se arată într-un comunicat de presă al MApN.
Cât privește elicopterul, vorbim despre un IAR 330-Puma, care a decolat, miercuri, 2 martie, în jurul orei 20.21, în misiune de căutare-salvare a aeronavei Mig 21 LanceR.
Elicopterul a pierdut legătura radio cu turnul de control și a dispărut de pe radar în jurul orei 20.44.
"Pilotul raportase condiții de vreme nefavorabilă și primise ordin să se întoarcă la bază. Ultima poziție cunoscută a elicopterului, care avea la bord un echipaj format din cinci militari, este zona localității Gura Dobrogei, la aproximativ 11 km de aerodrom. Nu se cunoaște starea echipajului sau a aeronavei. Și în acest caz s-au declanșat operațiunile de căutare-salvare.
Nu sunt încă informații certe, la acest moment, nici despre pilotul sau aeronava MiG 21 LanceR", arată un comunicat de presă.
"Nu s-au încheiat operațiunile de salvare ale pilotului MiG-ului. Nu sunt date certe legate de starea lui. Au fost intrunite comisii de investigatori pentru a stabili cum s-au produs evenimentele. Nu am date și nu pot specula.
Situațiile sunt derulate cu srictete și toate procedurile pe care le impune siguranță națională (...)", a afirmat Constantin Spânu, reprezentat MApN, într-o intervenție la Realitatea PLUS.
Cine sunt cele 7 victime din elicopter
Ulterior, MApN a revenit cu informații legate de numărul persoanelor care se aflau în elicopter, acesta fiind updatat la 7, de la 5 cât s-a spus inițial.
"În accidentul aviatic în care a fost implicat elicopterul IAR 330-Puma, miercuri, 2 martie, şi-au pierdut viaţa 7 militari. Pe lângă cei cinci membri ai echipajului comunicați inițial, urcaseră la bord și doi salvatori pe mare din cadrul Forțelor Navale Române", spune MApN
Printre victime se numără pilotul în vârstă de 41 de ani, angajat din anul 2003, avea la activ peste 1500 de ore de zbor, era căsătorit şi avea trei copii, copilotul (27 de ani), angajat din anul 2016, avea 500 de ore de zbor, necăsătorit, maistrul militar, angajat din anul 1993 în vârstă de 53 de ani, avea la activ peste 1700 de ore de zbor, era căsătorit şi avea doi copii, caporal, operator căutare salvare, 29 de ani, angajat din 2021, căsătorit și avea doi copii, sergent, personal de însoțire medico-sanitar, 44 de ani, angajat din 2021, căsătorit, un copil, maistru militar cls I, 39 de ani, scafandru marin, salvator pe mare, căsătorit, un copil, maistru militar cls II, 37 de ani, scafandru marin, salvator pe mare, angajat din 2005.
"Reamintim că elicopterul militar, tip IAR 330-Puma al Bazei 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu, decolase de urgență în misiune de căutare-salvare a pilotului aeronavei MiG 21 LanceR. Elicopterul a pierdut legătura radio cu baza în jurul orei 20.44 şi s-a prăbuşit în zona localității Gura Dobrogei, județul Constanța, la aproximativ 11 km de aerodrom.
Operațiunile de căutare –salvare a pilotului aeronavei MiG 21 LanceR sunt încă în desfășurare. Ministrul apărării naţionale și șeful Statului Major al Apărării îşi exprimă profundul regret pentru tragicul eveniment şi este alături de familiile celor militarilor", transmite Ministerul Apărării.