Primul verdict este așteptat să vină marți, 2 martie, după ce a fost amânat de două ori până acum.
Consiliul Baroului București vrea să solicite unor avocați parlamentari modificarea codurilor de procedură penală și civilă astfel încât hotărârile să fie dictate de instanțe doar în momentul în care sunt gata motivările. În nenumărate situații, motivările vin după câteva luni sau ani de la pronunțarea verdictului, fie chiar după executarea condamnării.
Termenul de redactare a unei motivări, potrivit legii, este recomandat să fie de 30 de zile, însă din cauza volumului mare de dosare, magistrații nu îl respectă, relatează G4Media.ro.
La ultima înfățișare din 16 februarie, procurorul DNA a cerut o pedeapsă de 12 ani de închisoare plus spor pentru Elena Udrea în dosarul penal privind finanțarea campaniei electorale din 2009, în care fosta ministră PDL este acuzată de spălare de bani și instigare la luare de mită.
În cazul Ioanei Băsescu, fiica fostului președinte, reprezentantul parchetului anticorupție a cerut o pedeapsă orientată spre maximul prevăzut de lege în cazul delapidare, ceea ce înseamnă 15 ani.
Elena Udrea, ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului în 2009 și implicată direct în campania lui Traian Băsescu, a fost trimisă în judecată pentru săvârşirea infracţiunilor de instigare la luare de mită şi spălare de bani.
Ioana Băsescu, fiica fostului preşedinte și notar public, este acuzată de instigare la delapidare şi instigare la spălarea banilor.
Jurnalistul Dan Andronic este și el acuzat de mărturie mincinoasă şi favorizarea făptuitorului.
Potrivit rechizitoriului DNA, o parte din sumele cu care a fost finanțată campania electorală a lui Traian Băsescu a provenite din infracţiuni de corupţie, delapidare şi evaziune fiscală.