Ministerul Educației va solicita câteva clarificări de la Ministerul Sănătății (MS) privind procedura de administrare a testelor pe bază de salivă, una dintre ele fiind dacă părinții ar putea primi testele să le administreze ei acasă, înainte de a duce copilul la școală. Potrivit lui Sorin Ion, un avantaj al administrării testelor acasă este acela că, dacă testul iese pozitiv, copilul nu mai merge în colectivitate, relatează HotNews.ro.
Ministerul Educației vrea, de asemenea, să afle de la MS dacă este nevoie de acordul părinților pentru acest test, așa cum era pentru cel cu testele rapide antigen cu prelevare din nas și gât.
Ulterior acestui anunț, Ministerul Educației a emis și un comunicat în acest sens, publicat pe site-ul instituției.
Redăm integral textul comunicatului:
"Având în vedere colaborarea cu MS în gestionarea situației epidemiologice existente la nivel național pentru desfășurarea cursurilor școlare în condiții de siguranță epidemiologică, dar și instrucțiunea emisă de acest minister cu privire la administrarea testelor pe bază de salivă și, fiind vorba de elevi, inclusiv cu vârste mici, Ministerul Educației a solicitat precizări cu privire la următoarele aspecte:
1. Dacă testele pe bază de salivă pot fi administrate la domiciliu sub supravegherea părinților/aparținătorilor legali. În cazul unui răspuns pozitiv, acest lucru ar fluidiza foarte mult procesul de screening, având în vedere faptul că fiecare părinte este responsabil pentru sănătatea propriului copil, sprijinind astfel și obiectivul principal - consolidarea prevenției;
2. Dacă testele pe bază de salivă administrate în școală impun acordul părinților/aparținătorilor legali. În cazul în care este nevoie de acest acord, Ministerul Educației adresează rugămintea de a completa cadrul legal pentru aplicarea instrucțiunii emise (elaborarea unui formular de acord pentru părinți/aparținători legali și menționarea bazei legale pentru aplicarea acestuia);
3. În condițiile în care în instrucțiune nu sunt menționați preșcolarii, se aplică sau nu se aplică instrucțiunea pentru aceștia, având în vedere faptul că testarea a fost prevăzută în toate unitățile de învățământ preuniversitar (școli și grădinițe) pentru preșcolari, elevi și toate categoriile de personal din școli și grădinițe.
De asemenea, având în vedere precizarea publică a INSP cu privire la lipsa unei opinii oficiale referitoare la criteriul ratei de vaccinare de 60% în rândul personalului fiecărei unități de învățământ preuniversitar din România, Ministerul Educației a transmis INSP rugămintea de a exprima oficial opinia cu privire la acest criteriu asumat în Ordinul nr. 5.338/2.015/2021 pentru aprobarea măsurilor de organizare a activităţii în cadrul unităţilor/instituţiilor de învăţământ în condiţii de siguranţă epidemiologică.
Ministerul Educației a solicitat autorităților responsabile cu achiziția și distribuirea testelor pe bază de salivă în școli și grădinițe, date și informații cu privire la termenele de livrare pentru testele ce urmează a fi administrate preșcolarilor, elevilor și tuturor categoriilor de personal.
De îndată ce vom primi aceste clarificări, le vom comunica public".
Reamintim că Ministerul Sănătății a anunțat, pe 12 noiembrie, procedura privind administrarea testelor pe bază de salivă în școli și grădinițe, care ar urma, potrivit celor mai recente promisiuni, să ajungă efectiv în unitățile de învățământ spre finalul acestei săptămâni.
Prima referire la testele non-invazive a fost făcut de ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, în luna februarie a acestui an, mai exact cu aproximativ 11 luni în urmă. Atunci, ministrul spunea că testele non-invazive, folosite deja în alte țări, ar fi mai ușor de acceptat de părinți care trebuie să-și dea acordul în legătură cu testarea copiilor în școală. Ministrul Educației declara, în context, că susține acest tip de teste pentru școli, față de cele antigen rapide distribuite de Ministerul Sănătății pentru sistemul de învățământ, care nu sunt non-invazive.
"Ele ar fi mai ușor de acceptat și oricum este o diferență majoră, pentru administrarea acestor teste înțeleg că nu este nevoie de personal medical calificat”, a afirmat Cîmpeanu, pe 27 februarie 2021, în exclusivitate, la „Legile puterii”, la Realitatea PLUS.
18 martie 2021- "Este un lucru care îmi place să cred se va face cât mai rapid prin decizii ale Ministerului Sănătăţii pentru achiziţia unor teste de acest gen care să fie non-invazive, care să nu necesite personal medical şi nici să nu genereze atâta reticenţă din partea părinţilor”, a declarat Cîmpeanu, citat de Agerpres.
Ulterior, la finalul lui martie (29 martie 2021), ministrul părea dispus să renunțe la introducerea testelor noninvazive, pe bază de salivă, în școli.
“Am înțeles argumentele Institutului Național de Sănătate Publică (INSP). Testarea noninvazivă trebuie reconfirmată printr-o testare invazivă și ulterior cu una PCR. Am înțeles argumentul că testele noninvazive nu ar putea fi luate în calcul la monitorizarea ratei de infectare”, a declarat Sorin Cîmpeanu în ziua în care a semnat alături de noul ministru al Sănătății ordinul comun cu regulile de reîntoarcere la școală a elevilor, după vacanța de Paște.
La finalul lunii septembrie, ministrul afirma la un post TV: „E o măsură de screening, nu cred că pentru această măsură de screening, care nu este un act medical, e nevoie de formulare de acord. Este pur şi simplu prelevarea unui strop de salivă. Nu cred că trebuie să exagerăm în cazul ăsta. Există aceste teste utilizate în mai multe state europene, este adevărat, nu este un test omologat la nivelul Agenţiei Europene a Medicamentului, dar este un test omologat la nivelul unor agenţii naţionale, precum cele din Franţa sau Austria”.
4 octombrie 2021 - "Prim-ministrul a solicitat celeritate. E vorba de o achiziţie de nivel foarte mare, pentru că au rămas din cele 14 săptămâni de şcoală din semestrul I, care urmează să se încheie la finalul anului calendaristic, un număr de 11 săptămâni, (...) 3,2 milioane de beneficiari. Având în vedere că procesul de screening necesită posibilitatea de testare a tuturor, înseamnă circa 3,2 milioane de beneficiari în sistemul de educaţie, înmulţit cu doi, înseamnă 6,4 milioane de teste non-invazive necesare săptămânal şi, dacă vorbim de 11 săptămâni, rezultă 70 de milioane de teste non-invazive pe bază de salivă", a explicat Cîmpeanu, într-o conferinţă de presă.
1 noiembrie 2021- "Vor fi disponbibile testele pe bază de salivă în cursul săptămânii viitoare în școlile din România", anunță ministrul Educației într-o conferință de presă de la sediul Ministerului.
Conform declarațiilor anterioare făcute de ministrul Educației, testele de salivă vor fi auto-administrabile, ele putând fi realizate de părinți, învățători, profesori și chiar de către copii.
Dacă ce un test de salivă va ieși pozitiv, acesta nu va fi trecut în platforma corona forms, adică nu va fi înregistrat la DSP, și asta deoarece un rezultat pozitiv la testul de salivă trebuie să fie urmat de un test RT-PCR sau un test rapid antigen care să confirme respectivul rezultat, acesta din urmă fiind înregistrat la DSP, în cazul în care este pozitiv.
Conform hotărârii CNSU adoptate la începutul lunii octombrie, 70 de milioane de teste vor fi achiziționate într-o primă tranșă, practic câte două teste de copil și profesor pe săptămână.