Prim-ministrul Viorica Dăncilă şi comisarul european pentru politici regionale, Corina Creţu, au discutat, luni, despre posibilităţile de finanţare existente pentru construirea a trei spitale regionale şi au identificat soluţii de realizare a acestora.
Potrivit unui comunicat al Guvernului, premierul Dăncilă a avut luni o întrevedere cu Corina Creţu, în contextul participării oficialului european la Conferinţa "O politică de coeziune incluzivă pentru o Uniune mai aproape de cetăţenii săi".
Conform Executivului, în cadrul întrevederii a fost abordat subiectul construirii a trei spitale regionale, un "proiect prioritar pentru Guvernul României".
"Cei doi oficiali au discutat despre posibilităţile de finanţare existente şi au identificat soluţii de realizare a acestor spitale", se precizează în comunicat.
Comisarul european Corina Creţu a afirmat luni, într-o conferinţă de presă, că vrea să afle de la prim-ministrul Viorica Dăncilă dacă Guvernul mai doreşte să folosească fonduri europene pentru construcţia celor trei spitale regionale de la Cluj-Napoca, Iaşi şi Craiova.
Întrebată ce explicaţii a primit de la Guvern pentru intenţia privind realizarea de proiecte în parteneriat public privat în loc să fie folosite fonduri europene, Corina Creţu a răspuns: "Pentru mine a venit ca o surpriză această nouă poziţionare, pentru care nu am confirmare. Noi discutăm de ani de zile, avem corespondenţe între serviciile noastre şi autorităţile naţionale, de pildă în ceea ce priveşte spitalele regionale, având în vedere progresele care s-au făcut, nivelul foarte înaintat ale studiilor de fezabilitate. Am înţeles, inclusiv din declaraţiile doamnei ministru Pintea, că proiectele celor trei spitale regionale, de la Cluj, de la Iaşi şi de la Craiova, vor fi trimise la Comisie până la sfârşitul anului. De aceea, o voi ruga pe doamna prim-ministru să ne confirme dacă acest lucru este valabil".
Un alt proiect important care a figurat pe agenda de discuţii dintre Dăncilă şi Creţu a fost cel al laserului de foarte mare intensitate de la Măgurele (ELI-NP). De asemenea, a fost discutat subiectul absorbţiei de fonduri europene în domeniul infrastructurii de transport, precizează Executivul.
Întrevederea a oferit şi ocazia realizării unei treceri în revistă a acţiunilor de pregătire a preluării şi exercitării preşedinţiei române a Consiliului Uniunii Europene. Totodată, s-a realizat un schimb de opinii cu privire la discuţiile în curs la nivel UE privind viitorul politicii de coeziune post-2020 şi necesitatea menţinerii rolului prioritar al acesteia în stimularea investiţiilor şi a creşterii economice, fiind evidenţiată, în context, importanţa reflectării corespunzătoare a acestei politici în arhitectura viitorului Cadru Financiar Multianual 2021-2027.
"Au fost abordate aspecte legate de definirea politicii de coeziune post-2020, premierul român subliniind că cetăţeanul şi coeziunea, ca valori comune, vor reprezenta repere care vor sta la baza demersurilor României în exercitarea mandatului la Preşedinţia Consiliului UE", se precizează în comunicat.
La întâlnire au mai participat viceprim-miniştrii Viorel Ştefan şi Paul Stănescu, ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb, şi ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea.