Salata de vinete este o adevărată delicatesă, iar rețeta este foarte simplă. Timpul de preparare este, de asemenea, scurt. Majoritatea gospodinelor pregătesc vinetele la foc deschis, pe aragaz sau direct pe flacără.
Însă și cuptorul electric este o variantă foarte bună. Cel mai important lucru pe care trebuie să-l avem în vedere este temperatura la care le pregătim. Urmați următorii pași pentru a pregăti cele mai gustoase vinete:
- Începeți prin a spăla bine vinetele și ștergeți-le cu un prosop de hârtie
- Așezați vinetele întregi într-o tavă de cuptor, fără a le tăia
- Încălziți cuptorul la 230 de grade înainte de introduce tava cu vinete, după reduceți la 210 grade Celsius pentru coacere
- Ungeți vinetele cu puțin ulei de măsline, pentru a preveni lipirea de hârtie
- Coaceți vinetele timp de 20-25 de minute, întorcându-le o singură dată în mijlocul timpului de coacere
- După ce s-au copt, mutați-le într-o caserolă de sticlă, pe care o închideți și o lăsați timp de 10 minute. Astfel, condensul va înmuia coaja, iar decojirea va fi mai ușoară
- Înfășurați vinetele într-o folie alimentară și stoarceți-le încât miezul să iasă prin capătul deschis, lăsând coaja în folie.
Beneficiile consumului de vinete
Toată lumea consideră vinetele a fi legume, dar, din punct de vedere tehnic, sunt, de fapt, un fruct, deoarece cresc dintr-o plantă cu flori și conțin semințe.
Pe lângă faptul că sunt delicioase și dau aromă rețetelor, au și foarte multe beneficii pentru sănătatea noastră. De exemplu, sunt foarte bogate în nutrienți și conțin o cantitate însemnată de vitamine, minerale și fibre.
În același timp, sunt sărace în calorii, perfecte pentru cei care doresc să slăbească. Conțin antioxidanți, care ajută la protejarea organismului de daunele cauzate de radicalii liberi.
Consumul regulat de vinete reduc riscul de boli de inimă, datorită conținutului ridicat de antioxidanți. Mai mult de atât, controlează nivelul zahărului din sânge și pot avea beneficii de combatere a cancerului.