Proiectul mai prevedea și că un membru neexecutiv al unei astfel de comisii poate primi o indemnizație echivalentă cu un salariu mediu brut, din momentul în care este realizat bugetul de stat. Potrivit adevarul.ro, asta ar însemna, în prezent, suma de 5300 de lei. Pe de altă parte, un membru executiv ar beneficia de maximum două salarii medii brute, adică peste 10 mii de lei.
Un astfel de proiect legislativ i-ar fi împiediedicat pe membrii acestor consilii să primească salarii foarte mari, așa cum se întâmpălă, de exemplu, în Consiliul de Supraveghere a Hidroelectrica, mai scrie adevarul.ro. Membrii acestui Consiliu primesc o indemnizație fixă brută de peste 12 mii de lei lunar și una variabilă care se acordă în funcție performanță, de maximum 12 indemnizații fixe lunare, adică undeva la apropae 150 de mii de lei lunar.
Senatorul PNL Eugen Pîrvulescu a explicat de ce a votat împotriva acestui proiect de lege.
„Ce rezolvăm cu reducerea de la şapte la cinci? Nu acolo sunt scurgerile. Mai bine ne uităm ce oameni ducem în companii. Nu trebuie să distrugem companiile pentru că sunt unele probleme de integritate pe care le mai au diferite persoane aduse de partide. Să nu ne batem joc. Mai bine haideţi să punem oameni profesionişti.”
Sursa: adevarul.ro
Proiectul nu menționa însă reducerea numărului de membri ci se concetra pe diminuarea indemizației.
Și liderul senatorilor USR, Radu Mihail, a motivat respingerea proiectului de lege.
„De obicei proiectele PSD au undeva o chichiţă. Ca intenţie sună bine, de exemplu reducerea numărului de reprezentanţi, pentru că merge în direcţia bună. Însă ei vor să refacă sistemul de remunerare, să elimine partea variabilă, care e în contradicţie cu filosofia noastră şi reglementările europene, adică indicatorii de performanţa. Oamenii trimişi acolo nu trebuie să doarmă şi să ia bani, ci să facă performanţă”, a precizat Radu Mihail.
Sursa: adevarul.ro
Potrivit adevarul.ro, acesta a mai scos în evidență faptul că, atât el cât și colegii săi s-au ghidat după recomandările Consiliului Economic și Social care puncta că reducerea indemnizației, aplicată de la caz la caz, ar conduce la discriminări.
Deciza finală în acest caz o va avea Camera Deputaților, pentru că este for decizional.