"Cauza va trebui stabilită de specialiști, să vedem dacă ține de o chestiune obiectivă sau poate fi și subiectivă. Infirmieră (care a fost rănită - n.r.) era în salon, iar colegii au intervenit și au reușit să stingă cu stingatoarele. Incendiul s-a propagat și a fost stins de pompieri în 3 minute. Din păcate, 2 pacienți au decedat.
Nu știm exact filmul evenimentelor. Primul lucru care va trebui stabilit e cauza incendiului. Dacă e vorba de o acumulare de oxigen, vorbim de o clădire recent renovatăv sau e un alt tip de cauză.
De pe un moment pe altul a luat foc și combinezonul asistenței ceea ce ne-ar putea arată dacă vreți că era o acumulare de oxigen. Specialiștii în securitate la incendiu vor trebui să se pronunțe", a afirmat ministrul, la Realitatea PLUS.
Cseke Attila a vorbit și despre suprasolicitarea spitalelor în plin val 4 al pandemiei de coronavirus, despre care spune că este mai multd ecât evidentă: "Suntem, din păcate, în plin val pandemic 4 și suprasolicitarea sistmemului medical e evidentă. Va trebui să așteptăm cauzalitatea legat de speța de astăzi pentru că nu ar fi corect să stabilesc eu o anumită vinovăție. Va trebui să avem încrederea și răbdarea pentru ca specialiștii să se pronunțe (...)".
Potrivit ministrului interimar al Sănătății, în fiecare dimineață, Inspecția Sanitară de Stat face verificări în fiecare spital unde sunt pacienți tratați de Covid-19. Cei de la ISU, de asemenea - spune Cseke Attila - la fiecare 3 ore, fac controale legate de securitatea la incendiu.
"Conform celor de la DGSU, erau ceva problememe legate de autorizație – nu o avea, de aceea au fost și amendați. Autorizația e importantă, ea relvă o anumită stare de fapt la momentul acordării (...) Toate datele trebui analizate. E nevoie de investiții masive pentru infrastructură nouă. Nu se poate face de pe o zi pe altă, dar trebuie găsite soluții. Nu vreau să antamez că asta ar fi soluția sau cauza", a conchis ministrul.