Corpul nostru reuşeşte să menţină constant temperatura de 37 de grade Celsius, însă în caz de ger primul care reacţionează este creierul.
CRISTIAN GRASU, medic ambulanţă: „Creierul este foarte sensibil la frig. Scăderea temperaturii centrale duce automat la scăderea activităţii creierului, până la un moment în care chiar se produce pierderea stării de conştientă şi trecerea într-o stare vegetativă. Lucrul asta afectează toate celelalte organe şi aparate”.
Dacă temperatura corpului scade sub 37 de grade, apar frisoanele şi are de suferit circulaţia sângelui la mâini şi picioare. Practic, pielea capătă o nuanţă albăstruie şi scade ritmul inimii. În scurt timp ne pierdem cunoştinţă. Urmează comă şi, în final, stopul cardiac.
Însă cum ajungem aici? Pierderea de căldură se produce prin piele. Ca să se apere organismul încearcă să reducă irigarea cu sânge.
Frigul reduce fluxul de sânge din corp, deoarece vasele de sânge se contracta. Acest lucru dăunează funcţiilor vitale ale organismului. Rezultatul? Vârful nasului devine roşu, nu ne mai simtitm degetele de la mâini şi picioare. Nu va speriaţi dacă începeţi să tremuraţi! Muşchii se contracta brusc pentru a genera cât mai multă căldură în organism.
Contractarea vaselor de sânge pare să fie cea mai de folos unealtă a corpului împotriva frigului însă are un puternic efect negativ. Sângele începe să circule în corp cu presiune mult mai mare doar că bătăile inimii încetinesc.
Cea mai greşeală pe care o fac oamenii pe ger este să bea alcool. Acesta dilată vasele de sânge şi împinge căldură spre piele. Practic apare o contradicţie.
Dacă găsiţi un om inconştient pe stradă în frig, atunci trebuie să ştiţi că organismul acestuia a trecut deja prin toate aceste faze, conform doctorulzilei.ro.
După ce aţi sunat la 112, duceţi victima într-un spaţiu călduros, îndepărtaţi-i hainele umede şi încălziţi-i întâi partea centrală a corpului, apoi restul.