Mulţi dintre noi am mâncat, fără să vrem, pâine cu mucegai, însă nu am ştiut riscurile la care ne supunem. Mâncărurile mucegăite, inclusiv pâinea, sunt periculoase deoarece îţi pot aduce în organism micotoxine sau otrăvuri fungice. Anumite tipuri de mucegai pot provoca toxinfectii alimentare, care au că efecte nedorite crampe intestinale, febra, diaree, vomă şi ameţeală.
Riscul la care te expui atunci când mănânci pâine mucegăită depinde şi de tipul de ciupercă sau bacterie care se dezvoltă în pâine. După cum se ştie, nu toate tipurile de mucegai sunt periculoase, unele fiind chiar folosite în industra alimentară - la anumite tipuri de brânzeturi.
Trebuie să ştii că, în momentul în care mucegaiul se vede pe pâine, el s-a răspândit deja în aliment, fiind în mare parte contaminat.
Mucegaiul se răspândeşte cel mai adesea în locuri călduroase, întunecate şi cu umiditate mare.
În funcţie de tipul de mucegai care se dezvoltă în pâine, poţi suferi de toxinfectie alimentară sau de alte probleme stomacale grave. Salmonella poate fi un rezultat al consumului de pâine mucegăită, fiind o boală care se vindecă în urmă tratamentului. Însă sunt şi altele cu efecte mult mai grave, că Stachybotrys chartarum, care poate cauza iritarea cavităţii bucale, a nasului şi a gâtului şi, în cazuri mai grave, poate duce la şoc, hemoragie, necroză dermică şi chiar deces.