Cutremurele din ultima perioadă care au avut loc în Turcia și în țara noastră, dar și războiul din Ucraina i-au speriat pe români.
Unii s-au grăbit să-și asigure locuințele, în timp ce alții sunt preocupați de rezistența clădirilor în care locuiesc.
Nici cei care locuiesc la curte nu sunt lipsiți de griji. Este cazul unui român care se gândește să-și facă un buncăr și caută informații pe această temă, într-o postare pe Facebook, fără să se refere la motivele care l-au determinat să ia în calcul o astfel de construcție subterană.
"O întrebare nu chiar atât de ciudată - în zilele astea!
Trebuie sau nu trebuie vreo autorizație dacă vrei să-ți faci un buncăr? (care nu se vede dinspre niciun vecin, asta e clar, datorită vegetației normale)",a scris acesta pe grupul Mutat la țară - viața fără ceas.
"Trebuie atunci când se ridică, nu când se coboară"
În comentarii, cei mai mulți se distrează pe marginea subiectului.
"De ce trebuie să știe o țară întreagă că îți faci buncăr?"
"Nu deranjezi vecinii, dar poate deranjezi o țeavă de gaz sau te miri ce."
"Păi dacă da de ea schimbă locul. Se dă mai încolo."
"Avem norocul că trăim în România, țevile de gaz sunt ca extratereștrii, foarte rari. Cred că omul știe ce are în curte, de pe vremea răposatului nici atât.Nici în oraș nu aveau toți gaz."
"Fă-ți omule câte buncăre vrei și gropi la tine în grădină. Asta mai lipsește, să îl întrebi pe primar dacă îți poți face galerie subterană pe moșia ta. Și cârtița are aviz de la primărie."
"Autorizațiile trebuie atunci când se ridică, nu când se coboară."
"N-ar trebui să anunți existența lui"
"În Germania, dacă-ți faci fântână și nu ai autorizație, 50000€ amendă. În multe cazuri nu a fost permis.
O cunoștință și-a construit un coteț mic de rațe (4) într-un sat și a primit amendă + demolarea lui."
"De ce ți-ai dori să supraviețuiești în cazul unei catastrofe umanitare? Să mori de suferința pe care o vei găsi la suprafață după? Eu aș prefera să merg odată cu restul, asta este."
"Dacă vrei să nu-l găsească nimeni, n-ar trebui să anunți existența lui."
"Nu cred că îl face ca să se ascundă de oameni, ci de ruși!"
"Ai grijă că de ce fugi, peste aia dai. Ia și pune murătură și ce îți trebuie la rece dacă tot l-ai făcut."
"La nivel emoțional/ fizic, frica pe timp îndelungat afectează rinichii."
"Cel mai corect este să mergeți la primărie"
"Dacă este mobil (cu roți), nu este necesară, dacă nu, trebuie cu studiu geologic, avize, verificatori de proiecte, ISU etc . Probabil vor afla toți cei interesați unde și cum este construit și cred că-i mai sigur în pod."
"Depinde de zona și de distanță de vecini, în principiu nu, pentru că e pe proprietatea ta și nu afectezi imobilele vecinilor, dar la noi orice e posibil, numai ca să scoată cât mai mulți bani de la tine prin orice mijloace imposibile."
"Autorizația nu se dă ca să doarmă bine vecinii. Autorizația spune că ceea ce este proiectat, respectă legislația și este sigur. Poate fi vândut, moștenit sau utilizat în siguranță. Sigur, mai trebuie și construit așa cum a fost autorizat."
"Acum, lăsând gluma la o parte, cel mai corect este să mergeți la primărie, decât să încasați amenzi mai bine faceți lucrurile corect de la bun început, acolo sunt legile și modificările lor!"
"Eu în locul tău îl făceam (fac). Şi nu spuneam la nimeni, adevărul este că ar trebui să fie câte un buncăr în fiecare sat, comună, oraş, pentru orice eventualitate."
"În cazul unei apocalipse nucleare nu cred că ai vrea să știe cineva de buncăr. Vecinii sau cineva care umblă prin actele primăriei. Nu scăpăm! Când se termină ghemul nu ne mai poate ajuta nimic!"