Un înalt oficial de la Casa Albă a clarificat într-o discuţie cu presa că este vorba despre sisteme de rachete de artilerie de mare mobilitate HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System), adică lansatoare de rachete multiple, montate pe blindate uşoare.
El a indicat că echipamentele trimise armatei ucrainene ar avea o rază de acţiune de aproximativ 80 de kilometri. Aşadar, nu sunt sisteme cu rază foarte lungă de acţiune, de câteva sute de kilometri. Aceste echipamente fac parte dintr-o componentă nouă, mai mare, a asistenţei militare americane pentru Ucraina, în valoare totală de 700 de milioane de dolari, despre care urmează să fie publicate detalii miercuri.
Afirmând că doreşte ca Ucraina să fie "în cea mai puternică poziţie posibilă" în cazul unor negocieri cu Rusia, preşedintele american a ţinut să precizeze:"Nu încurajăm Ucraina şi nu oferim Ucrainei mijloacele de a lovi în afara graniţelor sale". Preşedintele Joe Biden a fost în mod constant preocupat de la începutul conflictului să nu furnizeze arme care să pună Statele Unite într-o situaţie de cobeligeranţă alături de Ucraina.
În articolul apărut în New York Times, preşedintele democrat mai asigură, într-un moment în care armata ucraineană se confruntă cu o ofensivă rusă extrem de intensă în estul ţării, că "nu va face presiuni asupra guvernului ucrainean, în privat sau în public, pentru a face concesii teritoriale".
Forţele ruse au obiectivul declarat de a controla întregul mare bazin minier al Donbasului asupra căruia forţele separatiste pro-ruse susţinute de Moscova au preluat controlul parţial în 2014. Marţi, militarii ruşi cucerit o mare parte a oraşului strategic Severodoneţk.
Ucrainenii au solicitat de ceva timp lansatoare de rachete care să le permită să lovească în profunzime poziţiile forţelor ruse şi, în acelaşi timp, să îşi plasează bateriile mai departe de front.
Congresul american a deblocat recent un nou ajutor, în valoare de 40 de miliarde de dolari, pentru a finanţa furnizarea de armament Ucrainei.