„Dacă o situație foarte riscantă în regiune va duce la un conflict armat la scară largă, SUA se vor concentra pe Asia, iar apoi Europa va fi lăsată să se descurce”, a declarat șeful Rheinmetall, Armin Papperger.
În ultimele decenii, liderii europeni au considerat de la sine înțeles că Statele Unite vor veni în ajutorul continentului în cazul unei amenințări militare, dar „acest lucru nu se va mai întâmpla”, a spus Papperger.
Potrivit acestuia, dacă Donald Trump va deveni președintele SUA, „presiunea asupra Germaniei va fi mai mare”, dar cursa pentru restabilirea puterii militare a țării va continuă indiferent cine ajunge la Casă Albă.
Capacitatea de apărare a SUA s-a confruntat cu propriile provocări, printre care Papperger a evidențiat polarizarea politică în creștere. „O mare provocare pentru următorul președinte american va fi aducerea laolaltă a celor două partide. Este rău când cea mai mare economie din lume – și cea mai mare putere de apărare – este o națiune divizată”, a spus el.
De asemenea, șeful Rheinmetall a îndemnat țările europene să creeze mari grupuri specializate în domeniul armamentului pentru a concura cu rivalii americani.
Papperger a subliniat că, dacă Europa dorește o cooperare mai strânsă în domeniul apărării, țările trebuie să se specializeze în anumite tehnologii militare.
Viitorul, probabil, candidat la președinția SUA din partea republicanilor, Donald Trump, a declarat că SUA „100%” vor rămâne în NATO sub conducerea sa, atâta timp cât țările europene „vor juca corect”.
În februarie, în cadrul unui eveniment de campanie, Trump a povestit cum i-a amenințat pe aliați că va „încuraja Rusia” să acționeze agresiv împotriva lor, pentru a-i forță să își mărească contribuțiile la securitatea colectivă a NATO. Cuvintele sale au stârnit o rezonanță destul de mare în rândul aliaților. Secretarul general al NATO i-a cerut lui Trump să nu submineze sistemul de descurajare.