”Nivelul crescut al debitului râului Bistrita asigură diluţia. Au fost anunţaţi reprezentanţii Hidroelectrica pentru a prelua o parte şi în Izvorul Muntelui”, au transmis, duminică, reprezentanţii AN Apele Române.
Aceştia au precizat că zona este monitorizată încă de sâmbătă seară.
Instituţia precizează că, pentru alimentarea cu apă a localităţilor din aval, nu se utilizează surse de apă de suprafaţă.
”Prin urmare, apa din sistemul centralizat este sigură”, anunţă instituţia.
Apele Română precizează că, în urma efectuării buletinelor de analiză, ”se constată faptul ca apele din mină evacuate din galeria Isipoaia sunt puternic impurificate în special cu metale, constatându-se depăşiri mari la indicatori faţă de limitele prevăzute în HG 352/2005”.
”Concentraţiile mari de metale determinate în apele de mină, cât şi debitul mare al evacuării au condus la poluarea râului Bistriţa, calitatea apei râului degradându-se de la clasa a III-a de calitate în amonte, la clasa a V-a de calitate în aval de confluenţa de apele de mină. Calitatea apei râului Bistriţa se menţine în clasa a V-a şi la 1,5 Km în aval de sursa de poluare, clasă dată de indicatorul fier. La aproximativ 5 Km aval de sursa de poluare, calitatea râului Bistriţa se îmbunătăţeşte, din buletinul de analize rezultând că acesta are clasa a IV-a de calitate, deoarece concentraţiile de metale analizate au scăzut”, a mai transmis instituţia.
Autorităţile din Neamţ au stabilit că există depăşiti ale concentraţiilor pentru fier, zinc şi cupru din cauza poluării cu ape de mină de pe râul Bistriţa. Populaţia este sfătuită să nu folosească apa din râu pentru animale sau alte scopuri.
În urma verificărilor, s-a stabilit că fenomenul a apărut din cauza prăbuşirii, în subteran, a unor foste lucrări miniere.