Ministrul Sănătăţii, Victor Costache, a solicitat specialiştilor în sănătate publică un Plan de acţiune, suplimentar, pentru prevenirea şi limitarea îmbolnăvirilor prin gripă, precum şi pregătirea unui set de măsuri pentru intervenţia sistemului de sănătate publică în cazul apariţiei îmbolnăvirilor cauzate de noul coronavirus. Specialiştii anunţă că numărul infecţiilor respiratorii este în creştere, iar DSP Bucureşti a recomandat suspendarea cursurilor pentru trei zile, în nouă unităţi din Capitală.
Ministrul Victor Costache a cerut pecialiştilor un plan de măsuri, în eventualitatea apariţiei îmbolnăvirilor cauzate de noul coronavirus.
”Un grup de specialişti în sănătate publică, boli infecţioase şi microbiologie se va întâlni mâine sub coordonarea dr. Nelu Tătaru, secretar de stat pentru a propune ministrului Sănătăţii măsurile ce se impun, în conformitate cu recomandările Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS). Reamintim că, în săptămâna trecută s-a inregistrat debutul sezonului gripal (rata pozitivitatii pentru virus gripal la cazurile testate a fost peste 25% pentru acelaşi subtip), iar specialiştii se aşteaptă în perioada următoare la o circulaţie mai intensă a virusurilor gripale”, a transmis, marţi, Ministerul Sănătăţii.
Sursa citată a precizat că, până la data de 12.01.2020, au fost vaccinate antigripal 1.427.519 persoane din grupele la risc, cu vaccin distribuit gratuit în cadrul campaniei Ministerului Sănătăţii.
”Ministerul Sănătăţii atrage atenţia că, odată cu începerea cursurilor în unităţile de învăţământ numărul cazurilor de îmbolnăvire ar putea creşte. O importanţă majoră o reprezintă triajul efectuat de către cadrele didactice în clasă, la prima ora de curs, pentru evitarea riscului apariţiei de focare în colectivităţi. Astăzi, Direcţia de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti a luat decizia de a recomanda suspendarea cursurilor, pentru o perioadă de 3 zile, în clase din 9 unităţi de învăţământ din Bucureşti”, a mai transmis Ministerul Sănătăţii.
Potrivit specialiştilor MS, măsurile de igienă personală (spălarea cu apă şi săpun a mâinilor, folosirea batistelor pentru strănut sau tuse, respectarea unui regim de viaţă sănătos – alimentaţie bazată pe legume şi fructe, odihnă şi mişcare) sunt esenţiale pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin afecţiuni respiratorii, şi în special prin gripă.
Ministerul Sănătăţii anunţă, de asemenea, că au fost luate şi primele măsuri în ceea ce priveşte noul coronavirus.
”INSP a trimis direcţiilor de sănătate publică definiţia de caz pentru a putea fi informate unităţile sanitare de la nivel naţional. De asemenea, în colaborare cu MAE, au fost emise atenţionări de călătorie”, a mai transmis Ministerul Sănătăţii.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii are în vedere declararea, miercuri, a unei urgenţe în domeniul sănătăţii publice la nivel internaţional. Dacă va fi făcută, aceasta va fi văzută ca un apel de urgenţă pentru un răspuns internaţional. OMS a sfătuit oamenii să nu intre în contact cu animalele şi să evite contactul cu persoanele care prezintă simptome de gripă.
Semnele de îmbolnăvire sunt tusea, febra şi insuficienţa respiratorie. Tipul de pneumonie este provocat de un virus din aceeaşi familie de virusuri ca cel care stă la baza sindromului respirator acut sever (SARS), potrivit cercetătorilor din China.
În total au fost înregistrate 291 de cazuri în oraşele mari ale Chinei, inclusiv Beijing şi Shanghai. Cei mai mulţi pacienţi au fost înregistraţi în Wuhan, oraşul cu 11 milioane de locuitori unde a izbucnit epidemia.
Boala a fost identificată prima dată aici pe 12 decembrie. Unii dintre pacienţi au fost angajaţi la o piaţă din oraş, unde, potrivit presei, pe lângă peşte şi fructe de mare, sunt vândute păsări vii, iepuri şi şerpi, astfel că există o probabilitate ca virusul să fi fost transmis oamenilor de la unele dintre acestea.
Au fost înregistrate câteva cazuri şi în afara Chinei: două în Tailanda, unul în Japonia şi un altul în Coreea de Sud. Cei infectaţi se întoseseră recent din Wuhan.
Autorităţi din mai multe ţări, între care Australia, Singapore, Hong Kong, Taiwan şi Japonia, au intensificat măsurile de verificare a pasagerilor care vin din Wuhan. Autorităţile americane au anunţat săptămâna trecută măsuri similare pe aeroporturile din San Francisco, Los Angeles şi New York.
În Australia, un bărbat care călătorise în Wuhan a fost plasat în izolare şi este supus investigaţiilor medicale. Cei mai mulţi turişti din Australia vin din China - peste 1 milion de oameni anual.
Autorităţile se tem că virusul s-ar putea extinde şi mai mult, având în vedere că milioane de oameni din China se pregătesc să călătorească în acest final de săptămână, când este sărbătorit Anul Nou chinezesc. Astfel, nu va putea fi monitorizată răspândirea bolii. În plus, experţii sunt de părere că pot exista deja multe cazuri nedetectate.
Un raport al unui centru de analiză de la Imperial College London sugerează că ar putea exista peste 1.700 de cazuri de infectare. Decanul Facultăţii de Medicină de la Universitatea din Hong Kong, Gabriel Leung, spune că ar fi în jur de 1.300 de cazuri.
Virusul 2019-nCoV nu a mai fost identificat până acum la om. Cercetătorii cred că provine de la animalele infectate şi de la fructele de mare prin piaţa din Wuhan.
Sindromul respirator acut sever este o formă gravă de pneumonie, boală respiratorie contagioasă şi potenţial fatală. SARS a apărut pentru prima dată în China, în noiembrie 2002, şi virusul a fost identificat în februarie 2003. Peste 8.000 de oameni au fost infectaţi şi 774 au murit în epidemia care a cuprins 37 de ţări în 2002 - 2003.