Majoritatea membrilor CFA România estimează o depreciere a leului în următoarele 12 luni, respectiv o majorare a ratelor de dobândă la împrumuturile în moneda națională, reiese dintr-un sondaj al asociației profesioniștilor în investiții din țară, în mare parte deținători ai titlului Chartered Financial Analyst (CFA), calificare administrată de CFA Institute (USA).
"Este de remarcat că 73% dintre participanți anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni. Astfel valorile mediane ale anticipațiilor pentru orizontul de 6 luni au consemnat un curs anticipat de 4,5500, în timp ce pentru orizontul de 12 luni au consemnat un curs anticipat de 4.6000 (valoare similară cu cea înregistrată în exercițiul anterior)", se spune în studiu.
Conform sursei citate, în luna aprilie 2017, indicatorul de încredere macroeconomică al CFA România a crescut față de luna anterioară, la valoarea de 60,8 puncte, fiind cu 4 puncte mai mare decât valoarea consemnată în exercițiul anterior.
Cel mai slab leu din ultimii 4 ani și jumătate
Leul s-a depreciat semnificativ la mijlocul lunii mai în raport cu moneda euro: BNR a anunțat, pe 18 mai, cel mai slab leu de la sfârșitul anului 2012!
Mai precis, leul nu a mai atins o valoare atât de scăzută din 24 octombrie 2012 când BNR a anunţat un curs de referinţă de 4,5754 lei/euro.
O cădere asemănătoare a leului a avut loc pe data de 17 martie 2017, când moneda europeană a atins cel mai ridicat nivel din iunie 2013 - 4,5654 lei.
România a înregistrat în primul trimestru al acestui an cea mai mare creștere economică din Uniunea Europeană, potrivit datelor publicate marți de Eurostat.