Spitalele din Cluj sunt în pericol să nu mai poată funcţiona
Preşedintele Sanitas Cluj, Ştefan Roman, a declarat, că unităţile sanitare din judeţ nu mai au fonduri pentru a achiziţiona materiale şi medicamente. Ele sunt în pericol să nu mai poată funcţiona în ultimul trimestru al anului.
"Unităţile sanitare din judeţul Cluj nu mai au deloc finanţare pe trimestrul IV al acestui an. În această situaţie, salariaţii unităţilor sanitare vor fi puşi în situaţia să nu îşi mai ia drepturile salariale, pe de o parte, iar pe de altă parte unităţile sanitare sunt în imposibilitatea să mai achiziţioneze medicamente, materiale sanitare, hrană pentru bolnavi", a afirmat Ştefan Roman, preşedintele Sanitas Cluj. În plus, la un spital clujean, furnizorul a refuzat livrarea pâinii, din cauza neplăţii datoriilor.
Sunt spitale unde angajaţii plătesc din banii lor materialele, pentru a avea cu ce să lucreze. "Sunt unităţi sanitare unde personalul trebuie să scoată bani din buzunar să cumpere feşe din care să confecţioneze compresele sterile ca să facă o hemostază în timpul intervenţiei chirurgicale, ceea ce este o situaţie ieşită din comun şi foarte gravă. Dacă situaţia va persista, începând din semestrul IV o parte din unităţile sanitare riscă să nu mai funcţioneze, să trebuiască să fie închise, situaţie cu care nu putem fi de acord", a spus Ştefan Roman. Acesta a subliniat că un eventual calendar al protestelor în sistemul sanitar va fi stabilit la Bucureşti.
Blocul operator al unităţii Chirurgie I funcţionează cu dificultate pentru că nu există materiale pentru a efectua intervenţiile. "Nu există tifon, nu există fire de sutură, nu există mănuşi, nu sunt bani pentru cumpărarea acestora. O perioadă s-au asigurat produsele prin contribuţiile doctorilor, ca să poată asigura urgenţa", a declarat Ovidiu Bârlea, liderul sindicatului din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Cluj. Acesta susţine că în acest moment Chirurgia I preia mai mult cazuri de urgenţe, dar în "câteva zile, probabil se va pune lacăt pe uşa spitalului".
Pentru a funcţiona în ultimul trimestru al anului, spitalele din Cluj au nevoie de aproape 120 de milioane de lei. La această sumă se adaugă medicamentele, programele naţionale şi alte categorii de servicii pentru asiguraţi. "Eu am primit asigurări de la Casa Naţională de Asigurări că situaţia se va rezolva", a spus Emilia Groza, directorul Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Cluj.
Citeşte şi Bolnavii din Timişoara sunt trataţi cu materiale de unică folosinţă refolosite