Război în Ucraina, ziua 982. Comisia Europeană vrea negocieri cât mai rapide pentru ADERAREA Ucrainei la UE. Anunțul lui Josep Borrell - LIVE TEXT
Războiul din Ucraina a ajuns în ziua cu numărul 982. În raportul anual privind extinderea UE, Comisia Europeană a apreciat miercuri că Ucraina ar trebui să treacă la următoarea etapă de negociere a aderării la UE "cât mai curând posibil" în 2025, transmite dpa. Astfel, ar urma să avanseze tratativele în domenii cum ar fi justiţia, reglementările financiare şi drepturile fundamentale. Șeful diplomaţiei europene Josep Borrell a afirmat că Ucraina "a continuat să promoveze reforme-cheie, deşi luptă într-un război brutal de agresiune". Aderarea la Uniunea Europeană este o prioritate strategică pentru Ucraina, susţinută puternic de preşedintele Volodimir Zelenski după ce ţara a fost invadată de forţele ruse în februarie 2022. Negocierile au început în iunie.
UPDATE 00.00 - Membri ai SBP, serviciul de pază și securitate însărcinat cu protecția președintelui Vladimir Putin, au folosit o aplicație de fitness ce a permis jurnaliștilor de investigație să identifice locurile în care s-au aflat. Iar unul dintre ele ridică noi semne de întrebare privind averea reală a liderului de la Kremlin, scrie Newsweek.
UPDATE 23:00 - Mii de soldaţi nord-coreeni aşteaptă în provincia rusă Kursk angajarea în luptă în zilele următoare.
Statele Unite estimează că soldaţii nord-coreeni desfăşuraţi în Rusia vor fi introduşi în luptă împotriva forţelor ucrainene în zilele următoare, a declarat joi secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, avertizând că trupele nord-coreene vor deveni ţinte militare legitime pentru armata ucraineană dacă vor intra pe câmpul de luptă, relatează agenţiile AFP şi Reuters, potrivit Agrpres.
Vorbind la o conferinţă de presă după o întâlnire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin şi cu omologii lor sud-coreeni, Antony Blinken a spus că Rusia a instruit soldaţii nord-coreeni în artilerie, utilizarea dronelor şi operaţiuni de bază ale infanteriei, ceea ce sugerează faptul că armata rusă intenţionează să folosească trupele nord-coreene în operaţiunile din prima linie.
UPDATE 19.00 - Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a criticat reacţia \"\"zero\"\" a Occidentului în faţa desfăşurării de trupe nord-coreene în Rusia pentru a fi trimise să lupte în Ucraina, informează AFP.
"Cred că reacţia la acest subiect este nulă; ea a fost zero", a declarat Zelenski într-un interviu acordat canalului de ştiri sud-coreean KBS şi dat publicităţii de cabinetul său de presă.
Kievul şi partenerii săi occidentali acuză Phenianul că a trimis circa 10.000 de soldaţi în Rusia pentru a se angaja în lupte contra Ucrainei, denunţând o "escaladare" şi o "internaţionalizare" a conflictului.
Luni, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat luni că circa 12.000 de soldaţi nord-coreeni ar putea sosi "în curând" în Rusia pentru instruire.
UPDATE 17:10 - Armata rusă vânează civilii ucraineni cu drone din care aruncă grenade.
Campania de teroare declanșată de ruși printre civilii din Herson cu ajutorul dronelor telecomandate este semnalată într-un material BBC. Postul britanic a documentat aceste atacuri constante operate de ruși în orașul din care au fost alungați în toamna anului 2022 și pe care acum îl asediază cu tehnici de război hibrid.
UPDATE 11:10 - Ambasadorul Rusiei la ONU, Vasili Nebenzia, şi-a întrebat colegii miercuri, în cadrul unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU, de ce aliaţii săi precum Coreea de Nord nu pot ajuta Moscova în războiul său împotriva Ucrainei, având în vedere că ţările occidentale pretind că au dreptul să ajute Kievul, transmite joi Reuters.
Diplomatul rus s-a confruntat cu intervenţii tăioase la reuniune din partea SUA, Marii Britanii, Coreei de Sud, Ucrainei şi altor state, care au acuzat Rusia de încălcarea rezoluţiilor ONU şi a Cartei ONU prin desfăşurarea de trupe din Coreea de Nord în sprijinul Moscovei.
"Sprijinirea unui act de agresiune, care încalcă pe deplin principiile Cartei ONU, este ilegală", a declarat ambasadorul Coreei de Sud la ONU, Joonkook Hwang. "Orice activităţi care implică trimiterea de trupe de către RPDC în Rusia reprezintă încălcări clare a mai multor rezoluţii ale Consiliului de Securitate al ONU", a adăugat ambasadorul sud-coreean.
SUA şi Coreea de Sud au cerut Coreei de Nord să îşi retragă trupele din Rusia, de teama că acestea vor fi folosite pentru a lupta în Ucraina, în timp ce ambasadorul Rusiei la ONU a calificat drept "simple afirmaţii" informaţiile care raportează prezenţa lor, potrivit AFP.
UPDATE 10:00 - Comandantul forțelor armate ucrainene, generalul Oleksandr Sîrskîi, a declarat joi că a discutat cu generalul Christopher Cavoli, comandantul suprem al aliaților NATO în Europa, despre răspunsul internațional la trupele nord-coreene care luptă alături de Rusia, informează Reuters.
UPDATE 8:40 - Bilanțul atacului rusesc din Harkov, în creștere. Două persoane au murit și 34 de persoane au fost rănite, potrivit datelor furnizate de oficialii ucraineni, citați de Ukrinform și Ukrainska Pravda.
UPDATE 6:10 - Un copil a fost ucis în bombardamentele ruseşti la Harkov
Un bombardament rusesc asupra unei clădiri din Harkov, mare oraş la frontiera din nord-estul Ucrainei care este vizat în mod regulat, a provocat moartea unui copil şi a rănit cel puţin 29 de persoane miercuri seara, au declarat autorităţile locale, potrivit AFP.
UPDATE 4:20 - Zelenski aşteaptă o reuniune a grupului de la Ramstein, după ce Ucraina a primit numai 10% din ajutorul american
Ucraina a primit numai 10% din ajutorul militar aprobat de Congresul SUA mai devreme anul acesta, a declarat miercuri preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, care a anunţat că aşteaptă desfăşurarea în săptămânile următoare a unei noi reuniuni a grupului de la Ramstein, ce reuneşte statele ce furnizează ajutor militar Ucrainei în războiul cu Rusia, relatează Reuters.