MENIU

Sindicatele anticipează concedieri şi reduceri ale salariilor cadrelor didactice

Foto: gandul.info

Nota prin care Ministerul Educaţiei cere inspectoratelor şcolare şi primăriilor să ia măsurile pentru a se încadra în bugetul rectificat înseamnă atât concedieri din rândul cadrelor didactice, cât şi scăderea salariilor, în ciuda declaraţiilor iniţiale ale ministrului de resort, spun sindicaliştii.

"(...) Avem informaţii din teritoriu care arată că primăriile deja discută despre diminuarea salariilor prin scăderea sporurilor prevăzute prin Legea Statutului personalului didactic. Nu înţelegem de ce se iau aceste măsuri fără ştirea noastră, de ce nu se negociază cu sindicatele aceste probleme, aşa cum se întâmplă la alte ministere, iar în schimb ni se dau declaraţii mincinoase", a spus preşedintele executiv al Federaţiai Educaţiei Naţionale(FEN), Theodor Fârţolea, care a adăugat că se preconizează tot mai puternic blocarea examenelor naţionale, ca formă de protest.

Şi preşedintele executiv al Federaţiei Spiru Haret, Marius Nistor, a spus că există şanse mari pentru boicotarea tezelor unice şi a bacalaureatului. "Se pare că ultimele luni ale anului nu prea au fonduri, ceea ce înseamnă, aşa cum ne propunea acum câteva luni primul ministru, ori reduceri de personal, ori scăderea salariilor prin neacordarea sporurilor", a spus Nistor.

Potrivit notei transmisă de Ministerul Educaţiei, inspectoratele şcolare trebuie să anunţe, până pe 30 aprilie, măsurile luate pentru "respectarea prevederilor legale în vigoare privind încadrarea în cheltuielile de personal aprobate pentru anul 2009". Prevederile la care se referă ministerul sunt reducerea cu peste 800 de milioane de lei a fondului de salarii, cauzată de rectificare.

Guvernul a adoptat, pe 11 aprilie, Ordonanţa de Urgenţă privind sporurile din sistemul bugetar, care introduce plafoane pentru majoritatea categoriilor de sporuri, dând posibilitatea ordonatorilor de credite să decidă valoarea acestora. Astfel, diminuarea sau eliminarea unor sporuri ar putea fi una dintre soluţiile "încadrării în cheltuielile de personal aprobate pentru anul 2009", care ar duce la micşorarea lefurilor din educaţie, cu menţiunea că, potrivit reprezentanţilor Executivului, salariile de bază vor rămâne nemodificate, iar asta cel puţin până în 2010.

Deşi joi este termenul limită pentru comunicarea măsurilor pe care instituţiile desemnate vor să le propună pentru a se încadra în bugetul redus, noul şef al Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB), Mihaela Florescu, e evitat să spună care ar fi potenţialele soluţii găsite de ISMB.