MENIU

Producătorii au dublat preţurile fungicidelor şi insecticidelor

Foto: marincristian.ro

În judeţul Vrancea, mulţi oameni renunţă să-şi mai cultive terenurile, speriaţi de preţurile tratamentelor chimice şi ale îngrăşămintelor, care aproape s-au dublat. Agricultorii au spus că scumpirea exagerată a ierbicidelor şi insecticidelor se întâmplă din cauza combinatelor chimice care încearcă să-şi acopere pierderile pe timp de criză.

Pachetele cu pesticide şi fungicide sau sacii cu îngrăşăminte, care ar trebui să se vândă foarte bine în această perioadă, stau pe rafturile magazinelor. Comercianţii au spus că au din ce în ce mai puţini clienţi din cauza preţurilor mari.

"E cea mai mare scumpire, cred, din 11 ani de când am această afacere. Unele s-au scumpit chiar şi cu 100%", a declarat un administrator de firmă, Loredana Odobescu.

Fermierii vrânceni se plâng că nu au bani pentru tratamentul viilor, care poate ajunge până la 1.700 de lei pentru un singur hectar de plantaţie.

Situaţia este îngrijorătoare în toată ţara. Conform unei statistici a Ministerului Agriculturii, până acum au fost fertilizate doar jumătate din suprafeţele cultivate cu grâu şi secară. Cel mai mare procent se înregistrează în judeţul Constanţa, unde 93% din culturi au primit îngrăşăminte. La polul opus se situează Sălaj, Cluj, Braşov şi Harghita, unde nu s-a făcut niciun fel de tratament chimic.
Mai multe articole despre:
agricultori îngrăşământ insecticide