MENIU

Politicienii ungari se tem că Rusia va căpăta acces la informaţii legate de Nabucco

Foto: tc.ro

Politicienii ungari suspectează că motivul pentru care compania rusă Surgutneftegaz a cumpărat un pachet de la compania ungară MOL a fost dorinţa Rusiei de a influenţa Nabucco, pentru că tranzacţia i-ar putea oferi acces la informaţii legale de acest proiect, scrie cotidianul rus Kommersant.

Astfel, preşedintele Comisiei parlamentare pentru relaţii internaţionale din Parlamentul de la Budapesta Zsolt Nemet a declarat că tranzacţia a fost orientată spre obţinerea de informaţii privind proiectul de construcţie al gazoductului Nabucco. Astfel, potrivit lui Nemet, membru al partidului de opoziţie Fidesz, scopul acestei tranzacţii este de a diminua investiţiile în proiectul european, în favoarea gazoductului concurent South Stream, susţinut de Gazprom şi de italienii de la Eni.

Tranzacţia dintre Surgutneftegaz şi compania austriacă OMV privind achiziţionarea a 21,2% din pachetul de acţiuni al MOL pentru suma de 1,4 miliarde euro a fost încheiată săptămâna trecută.


Oficial, Ungaria participă atât la proiectul Nabucco, care ar trebui să transporte gaz din regiunea Caspică spre Europa ocolind Rusia, cât şi la South Stream, care ar trebui să transporte gazul din Rusia în Europa pe sub Marea Neagră.


Kommersant reaminteşte că la începutul lunii martie, premierul ungar Ferenc Gyurcsany, care susţine proiectul Nabucco, a aprobat acordul privind construcţia tronsonului ungar al South Stream. Însă în martie el a demisionat, iar noul premier Gordon Bajnai, fost ministru al economiei în guvernul Gyurcsany, nu şi-a făcut cunoscută preferinţa pentru un proiect sau altul.

Eventualul conflict de interese în cadrul proiectului Nabucco amplifică tensiunea apărută imediat după încheierea tranzacţiei de vânzare-cumpărare a pachetului de acţiuni al companiei MOL. Preşedintele ungar Solyom Laszlo a promis deja că va analiza consecinţele tranzacţiei din perspectiva securităţii energetice a ţării sale şi a făcut în acest sens o cerere către Ambasada rusă, cerând detalii privind planurile Surgutneftegaz în privinţa MOL.

De asemenea, scrie Kommersant, managementul companiei MOL nu a fost "încântat" de apariţia Surgutneftegaz printre acţionari. Prin preluarea unui pachet de acţiuni la MOL, compania rusă intenţiona să prelucreze ţiţeiul său la fabricile de profil din Ungaria. Însă conducerea MOL a subliniat că vede compania rusă exclusiv ca pe un investitor financiar.

Şeful MOL, Zlot Hernadi, declarase în 1 aprilie că vânzarea participaţiei deţinute de grupul austriac OMV la compania ungară MOL unui investitor rus ridică suspiciunea că OMV a fost tot timpul doar un paravan pentru grupul rusesc Surgutneftegaz. În Ungaria, atât guvernul, cât şi opoziţia au anunţat că susţin independenţa MOL şi au promis că vor face tot ce pot pentru a împiedica o preluare a grupului de către Surgutneftegaz.

Deocamdată, Surgutneftegaz nu şi-a anunţat intenţiile în ceea ce priveşte compania MOL. Gazpromul, de asemenea, a refuzat să comenteze dacă Surgutneftegaz ar putea ajuta monopolul rusesc să influenţeze în vreun fel proiectul Nabucco. Ministerul rus de Externe a numit, încă din 9 aprilie, declaraţiile autorităţilor ungare drept o "politizare artificială a acţiunilor unor subiecţi economici".

Contactat de Kommersant, analistul Valeri Nesterov, de la Troika Dialog, a subliniat că Surgutneftegaz nu putea lua unilateral decizia de cumpărarea a unui număr de acţiuni la compania MOL "având în vederea poziţia conservatoare privind achiziţionarea de active în Europa".
În acelaşi timp, Lev Snîkov de la VTB Kapital precizează că Rusia nu are posibilitatea de a bloca punerea în aplicare a proiectului Nabucco prin intermediul MOL. Singurul lucru pe care ar putea să-l facă Surgutneftegaz este să propună un candidat în Consiliul Director al MOL, obţinând în acest fel acces la informaţii interne privind Nabucco.

Acordul internaţional privind construcţia gazoductului ar putea fi semnat în prima jumătate a anului în curs, a declarat ambasadorul special al Ungariei pentru Nabucco, Mihaly Bayer. Textul acordului este în curs de pregătire pentru summitul energetic de la Praga, prevăzut pentru 7 mai, adăugă publicaţia rusă.

Mai multe articole despre:
Rusia Ungaria informaţii Nabucco gazoduct