Crescătorii de bovine din Cluj cer folosirea laptelui autohton în programul "Cornul şi laptele"
Asociaţia Fermierilor Crescători de Bovine din judeţul Cluj cere ca laptele folosit în programul "Cornul şi laptele" să fie produs în ţară, printr-un memoriu adresat Guvernului României.
Călin Fărgaciu, preşedintele Asociaţiei Fermierilor Crescători de Bovine Cluj, a declarat vineri, într-o conferinţă de presă, că guvernul a uitat de zootehnie. "Atitudinea guvernului ne deranjează, pentru că a uitat de zootehnie. Fermierii mici sunt exploataţi şi lucrează în condiţii de subzistenţă. Dacă eu produc laptele la 1.05 lei pe litru şi îl vând la 1 leu, nu mai realizez profit deloc. Cum pot eu să mă modernizez, cum pot să evoluez, să îmi plătesc oamenii? Dispar efectiv fermierii şi nimeni nu sesizează că suntem daţi la o parte", a spus Fărgaciu.
Acesta susţine că, pentru un litru de lapte, fermierii au costuri de 1,05 - 1,15 lei, însă preţul de vânzare către procesatori e de 0,60 - 1,12 de lei.
Asociaţia mai cere în memoriu ca guvernul să stabilescă un preţ minim garantat pentru cumpărarea litrului de lapte sau să scutească de la accizare motorina folosită agricultură. "Cerem adoptarea unui preţ minim garantat pe litrul de lapte iar în caz de necesitate, a unui preţ de intervenţie care să salveze zootehnia. Cerem acordarea la timp a subvenţiilor în cuantum echivalent cu a celorlalte ţări care ne fac concurenţă neloială", se arată în memoriul fermierilor din Cluj.
Asociaţia Fermierilor Crescătorilor de Bovine din judeţul Cluj are 180 de membrii, iar producţia din judeţ este de 250-600 de litri de lapte pe zi. Crescătorii de bovine susţin că, în luna mai, vor participa la un miting de protest la Bucureşti, unde vor veni peste 10.000 de fermieri, iar un protest similar ar putea fi organizat şi la Bruxelles.