Război în Ucraina, ziua 1005. Atac cu drone asupra Kievului. Alerta de raid aerian în oraș a durat mai bine de trei ore - LIVE TEXT
Războiul din Ucraina a ajuns în ziua 1005 de conflict armat.
UPDATE - 21:20 - Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că ţara sa a fost ținta a aproape 500 de drone în ultima săptămână, precum şi a mai mult de 20 de rachete şi s-a plâns că Rusia folosește ţara ca „un teren de testare” pentru munițiile sale, relatează The Guardian, citat de News.ro.
Deși prima utilizare de către Rusia a rachetei balistice cu rază intermediară de acțiune Oreșnik asupra Dnipro, joi, a captat atenția globală, duminică Volodimir Zelenski a atras atenția asupra nivelului crescut al atacurilor cu drone Shahed.
Cincizeci de drone au fost doborâte în noaptea de duminică spre luni, dintr-un total de 73, a declarat președintele ucrainean. În cursul săptămânii precedente, un total de 460 de drone de concepție iraniană au fost lansate de Rusia în spațiul aerian al Ucrainei, a adăugat el.
„Ucraina nu este un teren de testare pentru arme. Ucraina este un stat suveran şi independent. Dar Rusia îşi continuă eforturile de a ne ucide poporul, de a răspândi frica şi panica şi de a ne slăbi”, a precizat Zelenski într-un comunicat.
UPDATE 18.00 - Rusia a îndepărtat un general de rang înalt din Ucraina pentru că a furnizat rapoarte înșelătoare cu privire la evoluția războiului, în timp ce ministrul Apărării de la Moscova, Andrei Belousov, încearcă să elimine comandanții slabi, au declarat bloggerii și mass-media pro-Kremlin, informează Reuters.
UPDATE 15:50 Controverse la Kremlin. Putin l-a demis pe un general care a mințit în legătură cu "succesele" din Ucraina
Kremlinul l-a demis pe general care comanda grupul de trupe Sud, acuzându-l că a mistificat datele despre progresul operațiunilor din Ucraina. Potrivit bloggerilor de război pro-ruși și surselor din mass-media rusă, decizia vine în contextul în care ministrul rus al Apărării vrea să-i înlăture pe toți comandații ineficienți.
UPDATE 14:30 - Medvedev a sugerat transferarea de tehnologii nucleare către inamicii SUA: „Rămâne de văzut cui”
Dmitri Medvedev, vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, a comentat discuțiile din Statele Unite privind transferul de arme nucleare către Ucraina, afirmând că în replică, Moscova ar trebui să își transfere tehnologiile nucleare către inamicii SUA, potrivit cotidianului rus Kommersant.
„O idee excelentă, mai ales în lumina noii doctrine de descurajare nucleară a Rusiei. Rămâne de văzut cui dintre potențialii inamici ai SUA am putea transfera tehnologia noastră nucleară”, a scris Dmitri Medvedev pe Telegram, într-o postare în care a trecut în revistă știri internaționale.
UPDATE 14:10 Ipoteză-șoc a unui analist german: Super-racheta hipersonică lansată de Putin a fost de fapt un prototip fără exploziv
Un jurnalist militar german susține că superracheta cu care Kremlinul s-a lăudat, după ce a "testat asupra orașului ucrainean Dnipro, ar fi de fapt un prototip îmbunătățit al unui model mai veci de rachetă și că nici măcar n-ar fi avut încărcătura explozivă.
UPDATE 13:35 - Ucraina are nevoie de o apărare aeriană mai bună, afirmă Zelenski după atacul cu drone ruseşti
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat duminică, pe canalul Telegram, că Ucraina trebuie să îşi consolideze apărarea aeriană pentru a proteja populația, după ce unitățile sale de apărare aeriană au doborât 50 din cele 73 de drone ruseşti lansate peste noapte deasupra mai multor regiuni, relatează Reuters.
"O alertă aeriană a fost declanşată aproape zilnic în toată Ucraina în această săptămână", a spus Zelenskiy pe Telegram.
În ultima săptămână, Rusia a folosit peste 800 de bombe aeriene ghidate, aproximativ 460 de drone de atac şi mai mult de 20 de rachete de diferite tipuri, a precizat președintele.
"Ucraina nu este un poligon de testare pentru arme. Ucraina este un stat suveran şi independent. Dar Rusia îşi continuă în continuare eforturile de a ne ucide poporul, de a răspândi frica şi panica şi de a ne slăbi", a spus el.
Armata ucraineană a anunțat duminică dimineața că unitățile de apărare aeriană au distrus peste 10 drone ruseşti care vizau Kievul într-un atac nocturn.
UPDATE 13:00 - Şeful diplomației franceze: Ucraina poate lansa rachete cu rază lungă de acţiune în Rusia
Franţa s-a alăturat Statelor Unite şi Marii Britanii autorizând Ucraina să folosească arme cu rază lungă de acţiune pentru a viza ţinte de pe teritoriul rus, relatează DPA.
Într-un interviu acordat BBC, din care unele părţi au fost publicate sâmbătă, ministrul francez de externe, Jean-Noel Barrot, a declarat că lansarea de către Ucraina a acestui tip de arme în Rusia ar fi un act de "autoapărare".
El nu a confirmat dacă acest lucru s-a întâmplat deja.
UPDATE 11:30 - Îngrijorare la Moscova. Numeroase obiective strategice importante pot fi atinse de rachetele occidentale pe care le are Ucraina - STUDIU
Aerodromurile rusești, depozitele de muniție, terenuri de antrenament și chiar centre de comandă ale armatei au devenit potențiale ținte, după ce Ucraina a primit acordul de a folosi rachetele occidentale de croazieră pentru lovituri pe teritoriul Federației Ruse. Think tank-ul american Institutul pentru Studiul Războiului a realizat o hartă cu aproximativ 200 de ținte.
UPDATE 10:00 - Kievul acuză Rusia că ar avea liste negre cu ucraineni ce ar urma să fie executați
Șeful serviciilor secrete de apărare ale Ucrainei a declarat că Kievul este la curent cu „listele de execuție” rusești care vizează, printre alții, profesori, jurnaliști și preoți ucraineni, scrie Newsweek.
„Listele de execuție ar fi trebuit să includă profesori de limba ucraineană, literatură, istorie, veterani ai ATO [Operațiunea antiteroristă], jurnaliști, oameni de știință, scriitori, preoți ai Bisericii Ortodoxe a Ucrainei și ai altor confesiuni care au susținut Ucraina, personalități publice și politice, șefi ai autorităților de stat și ai autoguvernării”, a declarat oficialul de la Kiev.
UPDATE 9:10 - Atac cu drone asupra Kievului. Alerta de raid aerian în oraș a durat mai bine de trei ore
Un nou atac cu drone a vizat capitala Ucrainei, Kiev. Atacul a avut loc în noaptea de sâmbătă spre duminică. Alerta de raid aerian din oraș a sunat peste trei ore.
Unitățile de apărare aeriană ale Ucrainei au distrus cel puțin 10 drone rusești care vizau Kievul într-un atac nocturn, au anunțat duminică reprezentanții armatei ucrainene, potrivit unei agenții internaționale de presă.
Ucrainenii nu au prezentat informații despre victime sau pagube. Totuși, administrația militară a Kievului a transmis pe Telegram că informațiile cu privire la amploarea atacului vor fi publicate pe parcursul zilei.
„Alerta de raid aerian în oraș a durat mai bine de trei ore”, a declarat Serhiy Popko, șeful administrației militare din Kiev.
Martorii au spus că au auzit mai multe explozii la Kiev.
Capitala Ucrainei se confruntă aproape în fiecare noapte cu atacuri aeriene rusești care vizează în special infrastructura energetică. Kievul a fost o țintă constantă a rușilor de-a lungul celor peste o mie de zile de război.
UPDATE 7:10 - Președintele turc Tayyip Erdogan va discuta luni ultimele evoluții din războiul Rusia-Ucraina cu secretarul general al NATO, Mark Rutte, în timpul vizitei sale la Ankara, a declarat, duminică, un oficial turc, citat de Reuters.
UPDATE 5:14 - Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a estimat sâmbătă că războiul provocat de invazia rusă în Ucraina s-ar putea încheia anul viitor după ce Donald Trump va redeveni președinte al SUA şi de la care dorește să audă "propuneri" care să conducă la acest rezultat, dar care să însemne şi "o poziție mai fermă" a SUA faţă de Rusia, în timp ce pe frontul din estul Ucrainei trupele ruse şi-au intensificat ofensiva şi continuă să înainteze, relatează agențiile DPA şi EFE.
"Când se va încheia războiul ? Se va încheia când Rusia va dori să se termine. Când Statele Unite vor adopta o poziție mai fermă. Când Sudul Global va susține Ucraina şi va susţine încheierea războiului", a spus Zelenski într-o declarație acordată presei străine la conferința "Grain from Ukraine" (Cereale din Ucraina).
Președintele ucrainean s-a arătat încrezător că mai devreme sau mai târziu vor fi luate deciziile care să pună capăt războiului. "Nu va fi un drum uşor, dar sunt încrezător că avem toate șansele să reuşim anul viitor", a susţinut el.
UPDATE 4:10 - Președintele rus Vladimir Putin a promulgat sâmbătă o lege prin care soldaţii care semnează un contract pentru a lupta pe frontul din Ucraina vor fi scutiți de datoriile financiare acumulate, reiese de pe site-ul guvernului rus, potrivit Reuters.