MENIU

Brazi naturali versus brazi artificiali. Ce alegem de Crăciun?

<descriere>

Dezbaterea între brazii naturali şi cei artificiali apare an de an înainte de Crăciun. Adevărul este că ambele opţiuni au atât avantaje, cât şi dezavantaje.

Până acum câţiva ani, singura noastră opţiune era bradul natural. Totul s-a schimbat când au fost aduşi din  străinătate brazii artificiali, din plastic. Aceştia au fost inventaţi în anii 30, de către o companie americană producătoare de articole de baie, Addis Brush Company.

Brazii artificiali

Cei mai mulţi oameni apelează la brazii artificiali din cauza vinei. Gândul de a tăia în fiecare an câte un nou brad îi întristează pe mulţi dintre noi. Costul, comoditatea şi impactul asupra mediului sunt alte  motive pentru care consumatorii optează pentru bradul artificial.

Având în vedere climatul economic actual, brazii artificiali sunt extrem de atrăgători pentru companii, ca investiţie, reducând astfel costurile anuale legate de Crăciun.

Un alt avantaj al bradului artificial este că nu trebuie udat şi nu lasă ace pe jos.

Din păcate, nu este totul aşa \"verde\" precum se crede.  Experţii sunt de părere că brazii artificiali au un impact  mai mare asupra mediului dacă luăm în considerare tot ciclul lor de viaţă. Azi, brazii artificiali sunt produşi din metal şi PVC,  un plastic derivat din petrol, non-biodegradabil. Aşa că brazii artificiali nu se pot recicla şi nu se pot descompune în natură, ceea ce înseamnă că gropile de gunoi o să îi găzduiască secole întregi după ce îi aruncaţi.

Mai mult, aproape 85% din brazii artificiali sunt aduşi tocmai din China, acest lucru mărind amprenta lor asupra mediului.

Brazii naturali

În cazul în care nu ştiaţi, brazii se pot recicla, mai bine zis composta. Astfel, brazii naturali devin mult mai prietenoşi cu mediul decât variantele artificiale. Compostarea este un proces prin care sursele naturale (precum copacii, fructele, florile etc.) sunt descompuse rapid şi transformate în îngrăşământ pentru pământ.

Dacă brazii naturali de Crăciun sunt crescuţi la ferme special create cu acest scop, atunci nu există riscul defrişărilor, pentru că în locul celor tăiaţi vor fi plantaţi alţii noi.



Au şi ei dezavantaje. Atunci când sunt crescuţi la pepinieră sunt trataţi cu diverse pesticide şi fertilizatori care dăunează mediului înconjurător.

Dacă trăiţi într-o zonă în care nu cresc brazi şi aceştia trebuie aduşi de la mare distanţă, puneţi o mare amprentă asupra mediului, întrucât transportul lor elimină în atmosferă mult dioxid de carbon.

Bradul natural la ghiveci


Aceasta este cea mai bună opţiune. Brazii naturali la ghiveci se găsesc şi la noi în ţară, pe diverse dimensiuni şi preţuri. După ce trece Crăciunul puteţi să îi păstraţi pe balcon sau în grădină ca plantă decorativă sau puteţi să îi plantaţi.