MENIU

Arta, un domeniu care nu suferă din cauza crizei economice

Foto: Realitatea TV

Arta nu ţine cont de criză. În timp ce vânzările din aproape toate domeniile s-au prăbuşit, iar preţurile sunt în scădere, colecţionarii de artă dau în continuare bani frumoşi pe obiectele preferate. O spun chiar reprezentanţii caselor de licitaţii care vând la fiecare eveniment lucrări de zeci de mii de euro.

Anul acesta, vânzările operelor de artă au mers cel puţin la fel de bine ca anul trecut. La fiecare licitaţie, colecţionarii de artă vin în număr mare şi plătesc zeci de mii de euro pentru operele de artă preferate.

Cele mai licitate, dar şi cele mai scumpe sunt tablourile. De exemplu, lucrarea „Nud culcat” de Camil Ressu, pictată în 1932, are un preţ de pornire de aproximativ 115.000 de lei. Un alt tablou scos la licitaţie în perioada aceasta este portretul „Lucreţia” de Gheorghe Petraşcu, lucrare evaluată la 140.000 de lei. Împreună, cele două tablouri costă cam cât un aparatament cu două camere în Bucureşti.

Există însă şi lucrări pentru toate buzunarele. Astfel, o colecţie poate fi începută de la câteva sute de lei, bani cu care pot fi cumpărate, de exemplu, tablouri semnate de tineri artişti.
Mai multe articole despre:
artişti licitaţii criză artă oferta