MENIU

Camera Deputaților a adoptat proiectul privind plafonul de impozitare a pensiilor

Inițial, guvernul ar fi vrut să treacă decizia prin OUG

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, marţi, proiectul de lege prin care se majorează plafonul până la care veniturile din pensii sunt neimpozabile, de la 2.000 de lei la 3.000 de lei, cu 277 de voturi "pentru" şi 3 abţineri. 

"Venitul impozabil lunar din pensii se stabileşte prin deducerea din venitul din pensie a sumei neimpozabile lunare de 3.000 lei. Aceste prevederi intră în vigoare la data de 1 octombrie 2024 şi se aplică începând cu veniturile aferente lunii octombrie 2024", se arată în proiect.

Proiectul de lege a fost adoptat şi de Senat, iar Camera Deputaţilor este for decizional. 

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că majorarea pragului de impozitare a pensiilor de la 1 octombrie 2024, de la 2.000 de lei, cât este în prezent, la 3.000 de lei, nu are un impact semnificativ asupra bugetului.

Inițial, guvernul anunțase că pragul va fi modificat prin ordonanță de urgență, pentru că legislativul se afla în vacanță, însă Coaliția PNL-PSD a stabilit, zilele trecute, ca proiectul să treacă rapid prin parlament. El se află deja în comisiile de specialitate ale Camerei Deputaților care este for decizional.

Mulți pensionari au rămas fără tichetele sociale după recalculare. Voucherele, tăiate pentru câțiva lei în plus

De asemenea, ministrul Muncii i-a liniștit și pe pensionarii care beneficiază de indemnizația minimă socială. "Avem Ordonanța 6/2009 pentru pensia minimă garantată are o prevedere explicită care spune că în fiecare an indemnizația socială minimă se majorează. Vin cu această precizare pentru a risipi temere exprimată și în spațiul public că cei peste 900 de mii de pensionari care după recalculare au rămas în indemnizația minimă socială nu vor beneficia de majorare în 2025".