MENIU

Vladimir Putin tună și fulgeră. Țarul de la Kremlin a explicat de ce a lansat o rachetă balistică hipersonică asupra Ucrainei

Vladimir Putin. Foto: Profimedia

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi seara, într-un discurs către naţiune, că Rusia a lansat un atac cu rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune asupra unei instalaţii militare ucrainene şi a avertizat Occidentul că Moscova ar putea lovi instalaţiile militare ale oricărei ţări ale cărei arme sunt folosite împotriva Rusiei, transmite Reuters.

Vladimir Putin a declarat că Occidentul escaladează conflictul din Ucraina permiţând Kievului să lovească Rusia cu rachete cu rază lungă de acţiune şi că acest conflict a devenit un conflict global.

Deci, Rusia a testat în luptă sistemul de rachete hipersnonice "Oreşnik" (aluniş) ca răspuns la acţiunile agresive ale ţărilor NATO împotriva Rusiei, a declarat Vladimir Putin în discursul său difuzat de televiziunea de stat rusă.

"Ca răspuns la utilizarea armelor cu rază lungă de acţiune americane şi britanice, la 21 noiembrie a.c., forţele armate ruse au lansat un atac combinat asupra uneia dintre instalaţiile complexului militar-industrial din Ucraina", a declarat Putin, după ce Kievul denunţase anterior în cursul zilei că Rusia a efectuat un atac cu rachetă intercontinentală asupra oraşului Dnipro, unde a lovit infrastructură critică, între care şi uzina de rachete şi tehnologie spaţială Iujmaş.

"În condiţii de luptă, a fost testat, printre altele, unul dintre cele mai noi sisteme ruseşti de rachete cu rază medie de acţiune. În acest caz, o rachetă balistică dintr-un echipament hipersonic fără încărcătură nucleară", a spus preşedintele rus.

Prima reacție a Rusiei după ce SUA au dat voie Ucrainei să folosească rachete cu rază lungă de acțiune: Riscă serios începerea celui de-al Treilea Război Mondial

În discursul său către naţiune, Putin a declarat că conflictul în Ucraina a căpătat un "caracter mondial", atribuind Occidentului responsabilitatea pentru că a permis Kievului utilizarea de rachete americane şi europene cu rază lungă de acţiune împotriva teritoriului rus, potrivit AFP.

"Din momentul în care (aceste rachete au fost trase asupra Rusiei) şi, aşa cum am subliniat de multe ori (înainte), conflictul provocat de Occident în Ucraina a preluat elementele unui (conflict) global", a declarat preşedintele rus, afirmând totuşi că loviturile rachetelor occidentale lansate de Ucraina spre teritoriul rus au eşuat.

"Vecinul nebun" rus foloseşte Ucraina ca "teren de testare", a denunţat anterior preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, ale cărui forţe aeriene au acuzat Moscova că a lansat joi o rachetă intercontinentală asupra teritoriului ucrainean, pentru prima dată în istorie un vector de descurajare nucleară într-un conflict armat, relatează AFP. 

Avertismentele Occidentului

Rusia a lansat o "rachetă balistică experimentală cu rază medie de acţiune" asupra Ucrainei şi nu o rachetă intercontinentală, a făcut cunoscut joi un înalt responsabil american într-o declaraţie acordată AFP, în timp ce un purtător de cuvânt al premierului britanic Keir Starmer a declarat presei că Rusia a utilizat "pentru prima oară" în Ucraina o "rachetă balistică cu o rază de acţiune de mii de kilometri".

Moscova "încearcă să intimideze Ucraina şi ţările care o susţin folosind această armă sau pentru a atrage atenţia, dar asta nu va schimba situaţia în acest conflict", a declarat oficialul american, sub protecţia anonimatului.

Potrivit acestui înalt oficial, Rusia "deţine probabil o mână de astfel de rachete experimentale", iar Ucraina "a rezistat la nenumărate atacuri ruseşti, inclusiv cu rachete echipate cu focoase semnificativ mai puternice" decât cea de joi.

4 candidați la președinție tranșează conflictul din Ucraina. Cum cred Elena Lasconi, Mircea Geoană, Cristian Diaconescu și Kelemen Hunor că ar putea lua sfârșit conflictul din țara vecină

Statele Unite, a declarat responsabilul citat de AFP, au "informat Ucraina şi partenerii şi aliaţii apropiaţi în ultimele zile" cu privire la posibila utilizare a acestei rachete de către ruşi, pentru a-i ajuta să se "pregătească" pentru această eventualitate.

Washingtonul "va continua să crească ajutorul militar pentru Ucraina", a promis înaltul responsabil american.

"Evident, este extrem de îngrijorător şi constituie un nou exemplu de comportament iresponsabil din partea Rusiei, ceea ce nu face decât să ne întărească hotărârea de a sprijini Ucraina atât timp cât este necesar", a adăugat purtătorul de cuvânt britanic, fără a preciza dacă este vorba despre o rachetă "intercontinentală", aşa cum susţine Kievul.

Preşedintele democrat aflat la final de mandat, Joe Biden, pare decis să utilizeze timpul care i-a mai rămas înaintea preluării puterii de către Donald Trump, pe 20 ianuarie, pentru a spori asistenţa pentru Ucraina.

El a decis să furnizeze mine antipersonal armatei ucrainene pentru a opri avansul trupelor Rusiei în estul Ucrainei şi a autorizat Kievul să lovească teritoriul rus cu rachete cu rază lungă de acţiune furnizate de Statele Unite, ceea ce constituie o schimbare strategică majoră.

Această ultimă decizie a fost criticată virulent de Moscova, dar şi de anturajul lui Donald Trump.

Preşedintele ales republican a promis că va rezolva rapid conflictul, fără să spună cum, ceea ce îngrijorează foarte mult Ucraina, care se teme că va fi constrânsă să cedeze Rusiei părţi mari din teritoriul său.

Ministrul rus de Externe, reacție la atacul cu rachete ATACMS: „Este clar că se dorește escaladarea conflictului”