VESTE FOARTE BUNĂ din economia românească
Producţia industrială a crescut cu 9,1% în primul semestru din 2014 comparativ cu prima jumătate a anului trecut, iar creşterea ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate a fost de 10,4%, potrivit datelor publicate luni de Institutul Naţional de Statistică (INS). În plus, exporturile cresc şi ele în ritm alert: avans de 7,6% în primele 6 luni!
În luna iunie 2014, producţia industrială a scăzut faţă de luna precedentă atât ca serie brută cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 1%, respectiv cu 0,7%, informează Agerpres.
Faţă de luna corespunzătoare din anul precedent, producţia industrială a crescut cu 10,4% ca serie brută, respectiv cu 11,5%, ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate.
Exporturile şi importurile au crescut cu 7,6%, respectiv cu 8%, în semestrul I, exporturile depăşind 25,5 miliarde de euro, în timp ce importurile au atins valoarea de 28,3 miliarde de euro, iar deficitul comercial s-a majorat cu 13,3%, ajungând la 2,8 miliarde de euro, potrivit datelor INS.
Comparativ cu semestrul I 2013, exporturile au crescut cu 9,5% la valori exprimate în lei (7,6% la valori exprimate în euro), iar importurile s-au majorat cu 9,9%, la valori exprimate în lei (8% la valori exprimate în euro).
Avansul producţiei din semestrul I 2014 s-a datorat creşterii industriei prelucrătoare (+10,7%). Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat şi industria extractivă au scăzut cu 1,9%, respectiv cu 1,7%.
Pe marile grupe industriale s-au înregistrat creşteri în industria bunurilor de capital (+15,1%), industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+9,6%), industria bunurilor de uz curent (+6,8%) şi industria bunurilor intermediare (+5,9%). Industria energetică a scăzut cu 0,1%.
Producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, semestrul I 2014, comparativ cu semestrul I 2013, a crescut cu 10,4%, susţinută de industria prelucrătoare (+12,1%). Industria extractivă şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat au scăzut cu 1,2%, respectiv cu 1,1%.
Pe marile grupe industriale s-au înregistrat următoarele creşteri: industria bunurilor de capital (+15,4%), industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+11,3%), industria bunurilor de uz curent (+8,6%), industria bunurilor intermediare (+6,7%) şi industria energetică (+0,5%).
În luna iunie 2014, producţia industrială (serie brută) a scăzut faţă de luna precedentă cu 1% ca urmare a scăderilor înregistrate în cele trei sectoare industriale: industria extractivă (-14,9%), producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-4,4%) şi industria prelucrătoare (-0,1%).
Pe marile grupe industriale s-au înregistrat următoarele scăderi: industria energetică (-6,9%), industria bunurilor intermediare (-2,7%), industria bunurilor de uz curent (-2,1%) şi industria bunurilor de folosinţă îndelungată (-1,5%). Industria bunurilor de capital a crescut cu 2,2%.
Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, industria extractivă şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat au scăzut cu 11,3%, respectiv cu 2,2%, iar industria prelucrătoare a scăzut cu 0,1%.
Pe marile grupe industriale, industria energetică şi industria bunurilor intermediare au scăzut cu 2,4%, respectiv cu 1%. Creşteri s-au înregistrat în: industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+1,6%), industria bunurilor de uz curent (+1,4%) şi industria bunurilor de capital (+1,1%).
În luna iunie 2014, producţia industrială (serie brută) a crescut cu 10,4% faţă de luna corespunzătoare din anul precedent, datorită creşterii industriei prelucrătoare (+12,9%). Industria extractivă şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat au scăzut cu 10,8%, respectiv cu 6,0%.
Pe marile grupe industriale, s-au înregistrat creşteri la majoritatea categoriilor de bunuri: industria bunurilor de capital (+20,1%), industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+14,7%), industria bunurilor de uz curent (+8,5%) şi industria bunurilor intermediare (+3,9%). Industria energetică a scăzut cu 5,8%.
Producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a crescut cu 11,5%, susţinută de creşterea industriei prelucrătoare (+14,2%). Industria extractivă a scăzut cu 9,3%, iar producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat cu 4,5%.
Pe marile grupe industriale s-au înregistrat următoarele creşteri: industria bunurilor de capital (+15,2%), industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+13,8%), industria bunurilor de uz curent (+11,1%) şi industria bunurilor intermediare (+8,6%). Industria energetică a scăzut cu 3,1%.