Război în Ucraina, ziua 981. Ruşii au lansat 10 rachete asupra regiunii Odesa - LIVE TEXT
Războiul din Ucraina a ajuns în ziua cu numărul 981. Nouă persoane, între care şi o fetiţă de 11 ani, au fost rănite în noaptea de marţi spre miercuri la Kiev, capitala Ucrainei, într-un atac rus cu dronă care a provocat un incendiu în clădirea lovită, au declarat autorităţile ucrainene
UPDATE 00.00 - Rusia susține că nu negociază un armistițiu parțial cu Ucraina.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a negat existența unor negocieri între Rusia și Ucraina cu privire la posibilitatea unui armistițiu parțial între aceste două țări.
UPDATE 23.00 - Rusia a lansat miercuri seara un atac masiv cu rachete asupra regiunii Odesa, relatează Ukrainskaia Pravda.
„Teroriştii ruşi au lansat un atac masiv cu rachete asupra regiunii noastre. Inamicul a lansat zece rachete de diferite tipuri asupra regiunii Odesa”, a anunţat Oleh Kiper, şeful administraţiei militare regionale din Odesa.
UPDATE 20:33 - Cine este omul de la Kremlin pe care l-ar fi sunat Elon Musk: O figură-cheie în administrarea zonelor ocupate de ruși din Ucraina
La sfârșitul săptămânii trecute, Wall Street Journal a scris că Elon Musk, miliardarul american cu o influență extinsă asupra politicii americane, a fost în contact regulat cu președintele rus Vladimir Putin, de la sfârșitul anului 2022.
Dezvăluirea a venit la câteva săptămâni după informațiile conform cărora convorbiri similare ar fi fost efectuate de fostul președinte american Donald Trump, actualul candidat al Partidului Republican, care este puternic susținut de Musk.
Ambele dezvăluiri s-au concentrat pe presupusa linie directă de comunicare între Putin și cei care ar putea influența răspunsul SUA la războiul în curs al Rusiei în Ucraina.
Cu toate acestea, ele au menționat, de asemenea, mai multe personaje rusești care au scăpat de ochii publicului. Unul dintre presupusele puncte de contact ale lui Musk a fost un oficial rus mai puțin cunoscut, Serghei Kirienko, potrivit WSJ.
Necunoscut publicului larg din afara Rusiei, Kirienko, primul adjunct al șefului de cabinet al lui Putin, deține o influență enormă asupra efortului de război al Kremlinului și asupra controlului său asupra părților din Ucraina ocupate de Rusia.
UPDATE 20.00 - Moscova acuză Londra că se foloseşte de coridorul pentru cereale din Marea Neagră pentru a aproviziona Ucraina cu arme
Rusia a acuzat miercuri Marea Britanie că foloseşte coridorul pentru transportul cerealelor din Marea Neagră pentru a livra arme Ucrainei, negând acuzaţiile Londrei că atacurile ruseşti asupra porturilor ucrainene au întrerupt aprovizionarea crucială cu cereale pentru alte ţări, scrie Reuters.
Premierul britanic Keir Starmer a declarat săptămâna trecută că o creştere a atacurilor ruseşti asupra porturilor ucrainene de la Marea Neagră întârzie trimiterea de ajutoare vitale către palestinieni şi opreşte livrarea de cereale cruciale către sudul global.
UPDATE 18.00 - Ucraina a primit doar 10% din ajutorul militar american aprobat de Congresul SUA la începutul acestui an, a declarat președintele Volodimir Zelenski, informează Reuters, scrie Rador Radio România.
Armata rusă, care a trimis zeci de mii de militari în Ucraina în februarie 2022, și-a accelerat avansurile în est, iar armata ucraineană este devansată și depășită de inamicul său mai puternic. Ucraina se pregătește, de asemenea, pentru ceea ce ar putea fi cea mai grea iarnă a războiului, după ce atacurile aeriene ruseşti cu rază lungă au distrus aproximativ jumătate din capacitatea sa de generare de energie.
"Îți faci treaba. Te bazezi pe rezerve, te bazezi pe brigăzi speciale, te bazezi pe astfel de echipamente. Și dacă primești 10% din tot pachetul care a fost deja votat... nu este amuzant", a precizat marți preşedintele ucrainean în comentarii adresate unor jurnalişti nordici, care au fost publicate integral miercuri pe contul său Telegram.
UPDATE 16.00 - Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus că Occidentul ar trebui să admită că Rusia a "câștigat" în Georgia și că este pe cale să facă același lucru în Moldova, cu excepția cazului în care se renunţă la retorica occidentală împotriva depăşirii "liniilor roșii" ale guvernului de la Moscova, scrie Reuters.
"Trebuie să recunoaștem că astăzi Rusia a câștigat în Georgia. Mai întâi, au luat o parte din Georgia, apoi au schimbat politica, guvernul. Și acum Georgia are un guvern pro-rus", a spus el în engleză într-un videoclip publicat miercuri, scrie Rador Radio România.
UPDATE 14: 00 - Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a sugerat în mod deschis, pentru prima dată de la începutul războiului, posibilitatea de a negocia un armistiţiu parţial cu Rusia pentru a reduce intensitatea conflictului, în faţa reticenţei generale faţă de "planul său pentru victorie", în care solicită asistenţă militară urgentă pentru a forţa Rusia să negocieze o pace care să nu implice cedarea teritoriului ucrainean.
UPDATE 11:10 - Forțele ruse au preluat controlul asupra așezării Kruhliakivka din regiunea Harkov din estul Ucrainei, a anunțat miercuri Ministerul rus al Apărării, citat de agenția de presă RIA, scrie Reuters.
UPDATE 10:00 - Coreea de Sud intenționează să trimită o echipă în Ucraina pentru a monitoriza și analiza desfășurarea de trupe nord-coreene de către Rusia, a declarat miercuri un oficial de la Seul, transmite Reuters.
Oficialul, care a informat reporterii sub rezerva anonimatului, a declarat că Seulul și aliații săi estimează că cel puțin 11 000 de soldați nord-coreeni au fost mutați în Rusia, dintre care mai mult de 3 000 sunt acum desfășurați în apropierea liniilor frontului din Ucraina.
UPDATE 9:10 - "În urma unui atac cu dronă, un incendiu a izbucnit la etajele al doilea şi al treilea ale unei clădiri cu nouă etaje" în cartierul Solomianski (vest), au anunţat serviciile de urgenţă ucrainene într-un comunicat publicat pe Telegram.
Conform acestei surse, incendiul, care a cuprins "o suprafaţă de 40 de metri pătraţi", a fost "stins" rapid, la fel ca într-o altă clădire avariată. În total, "nouă persoane au fost rănite", iar altele au fost evacuate, au precizat serviciile de urgenţă.
Primarul Kievului, Vitali Kliciko, a precizat pe Telegram că o fetiţă de 11 ani a fost rănită în atac, în momentul în care au căzut "rămăşiţe de dronă".
UPDATE 8:40 - Financial Times: Ucraina și Rusia negociază în secret. Acordul, într-un domeniu strategic, e mediat de o țară din Golf
Kievul și Moscova sunt în discuţii preliminare pentru oprirea loviturilor reciproce asupra infrastructurii energetice potrivit Financial Times (FT), care citează persoane familiarizate cu această chestiune.
Conform surselor citate de FT, între care se numără oficiali ucraineni de rang înalt, Kievul încearcă să reia negocierile mediate de Qatar, care au fost aproape de un acord în luna august, dar care au fost întrerupte după invazia ucraineană din regiunea rusă Kursk, scrie News.ro.
UPDATE 6:10 - Ucraina are în vedere mobilizarea în perioada următoare a circa 160.000 de noi soldaţi pentru a completa efectivele armatei, a declarat în faţa deputaţilor de la Kiev secretarul Consiliului de Securitate şi Apărare Naţională, Oleksandr Litvinenko, potrivit unei înregistrări video cu discursul său publicat de un parlamentar, transmite AFP.
În perioada scursă din februarie 2022, când a început invazia rusă în Ucraina, "au fost înrolaţi în total 1.050.000 de cetăţeni", a precizat Litvinenko. Conform acestuia, "este prevăzută mobilizarea a încă 160.000 de persoane". Acest nou val de mobilizare se va desfăşura pe parcursul a trei luni, a precizat pentru AFP o sursă ucraineană de securitate.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a promulgat în luna mai un pachet legislativ care înlesneşte procedurile pentru încorporare şi înăspreşte pedepsele împotriva celor care încearcă să se sustragă acesteia, şi a redus vârsta de mobilizare de la 27 la 25 de ani. Autorităţile au sperat astfel să înroleze în armată zeci de mii de noi soldaţi, dar problema este departe de a fi soluţionată, sistemul de recrutare fiind considerat corupt şi ineficient.
UPDATE 4:20 - Mihail Hodorkovski, cunoscut om de afaceri și critic deschis al lui Vladimir Putin, și alți ruși influenți care se opun războiului din Ucraina, i-au îndemnat pe alegătorii din Republica Moldova să meargă la urne, dar să nu voteze cu Alexandr Stoianoglo la turul al doilea al alegerilor prezidențiale, din 3 noiembrie. Într-o scrisoare publicată de „Comitetul rus Anti-război”, Hodorkovski și colegii săi fac apel la cetățenii Moldovei să apere libertatea, democrația și să voteze calea europeană de dezvoltare a țării.