Ce promit politicienii versus mesajul pe care îl transmit la Bruxelles: contradicții uriașe. CAPCANELE ascunse în spatele discursurilor electorale
Contradicție uriașă între ce promit politicienii în fața alegătorilor și ce promit în fața oficialilor de la Bruxelles! În timp ce în țară candidații promit că nu vor crește impozitul pe venit, că nu vor modifica TVA și nici pragul de impozitare la IMM-uri, în planul fiscal ajuns pe masa Comisiei anunță exact contrariul.
Dacă ne uităm la planurile prezentate până în momentul de față de cei din PSD și PNL, vedem promisiuni similare, aproape identice, în ambele planuri, promisiuni legate tocmai de fiscalitatea de anul viitor.
Candidații promit că nu vor crește impozitele și nici taxa pe valoarea adăugată, că nu vor intorduce nici alte taxe noi. De asemenea, aceștia susțin și că nu vor scădea pragul de impozitare la microînteprinderi.
Câți BANI vom da la stat dacă va crește cota unică. Calculele exclusive, la Realitatea PLUS
Liderul liberal Nicolae Ciucă a venit, de altfel, cu un calcul care arată că am pierde de 4 ori mai mulți bani dacă ar fi să scădem pragul la microînteprinderi decât dacă am renunța la acest jalon și, implicit, și la banii europeni.
De ce se tem companiile din România că după alegeri vine tăvălugul fiscal: „Un deficit de 8% din PIB este periculos”
De partea cealaltă, dacă ne uităm la ce și-au asumat cele două partide în Planul fiscal pe care l-au trimis la Comisia Europeană, vedem măsuri contradictorii.
Se specifică, astfel, în Planul fiscal că se va veni cu această reformă anul viitor. O parte dintre măsuri ar putea să se aplice din luna iulie a anului 2025. Se vorbește acolo concret despre ajustări ale impozitului pe venit, ale cotelor de TVA, dar și despre scădereapragului de impozitare la microînteprinderi.
Florin Roman critică programul de guvernare al PSD: „Un adevărat ghem de minciuni!”
Sunt câteva lucruri concrete pe care România și le-a asumat în fața Comisei Europene ca să obținem acea prelungire a termenului până la care trebuie să scădem deficitul bugetar, care la finalul anului ar putea ajunge până la 8%.
Dacă ar fi să renunțăm la aceste măsuri și să nu le aplicăm, ar fi nevoie de măsuri complementare care să aducă la fel de mulți bani la buget. În momentul de față economiștii sunt de părere că indifernet ce măsuri s-ar lua nu vom scăpa anul viitor fără noi taxe.