MENIU

Săptămâna culturii. Un nepot și un bunic au fost la teatru și s-au jucat "De-a micul Prinț"

Un nepot și un bunic au fost la teatru și s-au jucat "De-a micul Prinț"

”Am fost la teatru și ne-am jucat”. Așa ar putea fi povestea, pe scurt, a unui nepot care a fost aseară, de mână cu un bunic -  sau poate doi - la Teatrul de Comedie din București, unde s-a jucat piesa ”De-a Micul Prinț”, montată de artiștii Teatrului ”Ion Creangă”.

Două actrițe talentate au făcut mulți copii fericiți, unii participând chiar la prima piesă de teatru din viața lor. Special pentru Crăciun, darul a venit din partea Asociațiilor Pro Familia și Inițiativa Europeană Ecologistă, în cadrul evenimentului intitulat ”Săptămâna Culturii și a Responsabilității pentru Bunici și Nepoți”, susținut de Realitatea TV și realitatea.net.

Pentru nepoții care n-au învățat să se joace ”de-a ceva”, ci se joacă folosind telefonul, computerul sau tableta și pentru buncii care aveau nevoie de idei pentru jocuri cu nepoții, piesa ”De-a Micul Prinț”, realizată după celebra poveste a lui Antoine de Saint-Exupery, a fost o adevărată sursă de inspirație.

Lavinia Șandru, realizatoarea emisiunii ”Deschide lumea” de la Realitatea TV, a evocat amintiri dragi, de copil crescut de bunici, subliniind că povețele cele mai bune și cele mai frumoase povești pe care le are și acum în minte sunt de la bunici.

”Ne naștem cu o sete nețărmurită de a iubi. Începem cu mama, apoi ne împărțim în cămăruțe și sufletul, și mintea, păstrând cea mai mare odaie pentru copiii noștri. Nu voi înțelege niciodată ura, căci ea nu are legătură cu divinitatea. Nu voi înțelege nicicând motivul pentru care copiii sunt învățați să urască, când ei ar putea fi educați să-și păstreze darul cu care s-au născut: iubirea.

În școală, învățăm aproape orice. Cum să citim, cum să vorbim, cum să câștigăm competiții, dar nu învățăm să ne iubim, nici pe noi, nici pe cei din jur, de fapt, nu învățăm ceea ce e esențial în viața noastră”. Astfel își motivează Lavinia Șandru implicarea în evenimentul ”Săptămâna Culturii și a Responsabilității pentru Bunici și Nepoți”, realizat împreună cu Primăria sectorului 6, Teatrele de Comedie, ”Ion Creangă” și Metropolis din București, cu sprijinul Rin Hotels.

Directorul general al Direcției pentru Asistență Socială și Protecția Copilului sector 6, Marius Lăcătuș, precum și primarul sectorului 6, Rareș Mănescu, susțin viața activă a vârstnicilor, precum și solidaritatea și comunicarea între generații, evenimentul realizat de Asociațiile Pro Familia și Inițiativa Ecologistă Europeană beneficiind de susținerea directă a celor doi lideri.

Fiind prima comunitate de care se ataşează un copil, dar şi prima autoritate sub care acesta învaţă să trăiască în societate, familia este cea care stabileşte valorile esențiale în viața fiecărui copil. Susținerea eforturilor familiilor care vor să-și educe copiii responsabil, prin intermediul culturii, reprezintă scopul primordial al evenimentului. De aceea, în cadrul evenimentului se asigură participarea gratuită la spectacole de teatru, proiecții de film și conferințe interactive, cu teme educative.

Astă-seară (18 decembrie), de la ora 17.00, la Teatrul Metropolis (str. Mihai Eminescu nr.89)  are loc spectacolul ” Efectul razelor gamma asupra anemonelor”, cu Oana Pellea, Alexandrina Halic, Florina Gleznea și Cristina Casian, în regia Marianei Cămărășan. Aici se recomandă prezența bunciilor fără a fi însoțiți de copii, singura de acest tip pe durata întregii săptămâni.

Sâmbătă, începând cu ora 17.30, are loc proiecția celebrei comedii ”O noapte la muzeu 3” (2014), cu Robin Williams, Owen Wilson și Ricky Gervais, iar duminică, tot de la ora 17.30, va fi proiectat filmul românesc ”Întâmplări cu Alexandra”, în care actorul Mircea Diaconu și fiica sa, Ana Diaconu, joacă în film rolurile tatălui și fiicei nevoiți să se gospodărească singuri cât timp mama fetiței este plecată într-o deplasare de serviciu. Regizată de către Cornel Diaconu, care s-a stins din viață exact acum un an, pelicula este difuzată ca un omagiu adus spiritului regizorului și dragostei lui deosebite pentru film. După proiecție, are loc un spectacol extraordinar de muzică folk, susținut de către Andrei Păunescu, Emeric Imre și Mihai Napu, acesta încheind ”Săptămâna Culturii și a Responsabilității pentru Bunici și Nepoți”, care a început pe 14 decembrie.

Sâmbătă și duminică, au loc și ateliere de creație, artiștii plastici Mariana Pachis și Mihai Pânzaru PIM realizând portrete pentru nepoți și bunici, un dar deosebit de Crăciun care poate deveni o amintire de neuitat pentru fiecare familie.

Filmele, atelierele și spectacolul au loc sâmbătă și duminică, începând cu ora 17.30, la Casa de Cultură a Studenților din Calea Plevnei (fostă Preoteasa). Intrarea este liberă.

Mai multe articole despre:
Teatrul de Comedie De-a micul prinţ