MENIU

Traian Băsescu: Trebuie să ieşim din blocajul politic, indiferent de soarta moţiunii

La mai puţin de 24 de ore până la votarea moţiunii de cenzură a PSD, care ar putea însemna sfărşitul guvernului Tăriceanu II, preşedintele Traian Băsescu a dorit să aducă la cunoştinţa opiniei publice poziţia oficială a Preşedinţiei.

Băsescu a subliniat posibilitatea ca acest eveniment politic să genereze schimbări în structura guvernamentală şi a prezentat două soluţii.

Băsescu e de părere că guvernul actual nu respectă regula de aur a democraţiei, de a avea în Parlament o susţinere de 50% plus un vot.

El a adăugat că "succesul sau eşecul moţiunii depinde de partidele parlamentare şi de numarul de voturi din Parlament".

Nici un partid în afară de cel democrat nu doreşte alegeri anticipate, deci e importantă declanşarea lor, pentru că acest proces implică atitudini şi voturi care nu pot fi realizate numai cu PD.

Băsescu a mai declarat că dacă moţiunea va trece se va consulta cu partidele şi va desemna un premier care să încerce realizarea unei majorităţi în jurul nucleului PNL-PD-PLD.

"Opţiunea mea va fi să desemnez un premier de la PD. Acesta are obligaţia să constituie o echipă, un program bazat şi pe priorităţile României şi o susţinere de 50% plus un vot în Parlament", a spus Preşedintele.

El a argumentat că va recurge la soluţia unui guvern de uniune naţională care să gestioneze ţara până la următorele alegeri.

Băsescu a exclus posibilitatea alegerilor anticipate, deoarece PD este singurul partid care doreşte acest lucru.

"Am vrut să subliniez necesitatea de a ieşi din această situaţie de blocaj politic indiferent de rezultatul moţiunii de cenzură. Un guvern fragil nu poate răspunde comandamentelor imediate ale României.
Trebuie să ieşim din blocajul politic, indiferent de soarta moţiunii", a încheiat Preşedintele.
Mai multe articole despre:
Traian Băsescu moţiunea de cenzură