MENIU

„Regele” înșelăciunilor prin telefon, cu condamnări la închisoare care însumează 225 de ani, a făcut o nouă victimă din spatele gratiilor

Ovidiu Rusu este închis pentur 30 de ani dar tot reușește să păcălească lumea.Foto: reporterntv.ro

La doar 45 de ani, Ovidiu Rusu a acumulat o paletă impresionantă de condamnări, totalizând nu mai puțin de 225 de ani de închisoare, un record ce pare imposibil de atins în lumea infracționalității. Considerat „regele înșelăciunilor” prin telefon, Rusu a reușit să își construiască un adevărat imperiu al înșelăciunii, chiar și din spatele gratiilor. Deși se află în regimul de maximă securitate al penitenciarului din Iași, abilitățile sale de manipulare și de convingere au fost suficiente pentru a-i permite să continue activitățile sale frauduloase, transformându-se într-un adevărat maestru al escrocheriei, capabil să își păstreze rețeaua de contacte și să găsească noi victime.

Recent, metodele sale au revenit în prim-plan, când a reușit să păcălească un bărbat cu suma de 8500 de euro, promițându-i un loc de muncă ca polițist de frontieră.

Rusu a fost pe rând „procuror”, „preot”, „polițist”, „vameș”, „magistrat”, a promis că rezolvă carnete de conducere fără examene, pedepse mai mici la închisoare, servicii bune și bănoase, putea fi orice pentru a păcăli lumea.

Bărbatul a fost judecat în zeci de dosare penale care i s-au întocmit de la Suceava până la Baia Mare, de la Botoşani la Piatra Neamţ, practic în aproape toate județele României. Ca în filmele de acțiune de la Holywood, cu cât este mai bine păzit în închisoare, cu cât măsurile luate împotriva sa sunt mai dure, cu atât păcălește mai ușor oamenii iar numărul victimelor crește.

Ovidiu Rusu este acum în Penitenciarul de Maximă Siguranță Iași deoarece a fost condamnat pentru înșelăciuni la pedepse care însumează 225 de ani de închisoare dar nu execută decât 30 de ani.

Parchetul de pe lângă Judecătoria Rădăuți l-a trimis în judecată de curând pentru încă o faptă, deocamdată ultima pe lungul șir al înșelăciunilor lui Rusu. Acesta s-a dat drept preot și a păcălit un bărbat că îi face rost de un post de polișist de frontieră.

PMB a analizat de ce circulă așa de greu autobuzele în București. Ce linie testează cel mai mult nervii călătorilor, cu o viteză medie de 6,46 km/h

 ”În perioada 14 decembrie 2022 – 10 august 2023, inculpatul, aflându-se încarcerat în penitenciar, folosindu-și calitatea falsă de preot creștin-ortodox, a indus și menținut în eroare, telefonic, persoana vătămată, promițându-i că îl va ajuta să primească un post de agent de poliție de frontieră, precum și diploma de bacalaureat, în acest sens solicitând și primind de la partea vătămată sumele de 35.000 de lei și 1.500 de euro”, rezultă din rechizitoriul de trimitere în judecată consultat de presa locală.

 „Mândria” lui Rusu este însă modul cum a reușit să păcălească o româncă din SUA să îi trimită 400.000 de dolari în perioada 2013-2021. Infractorul a păcălit femeia din vorbe, prin telefon, din pușcărie și a primit banii în 287 de tranșe.

El și-a ales numele unui călugăr faimos din Moldova, iar femeia l-a crezut. A început să-i solicite bani pentru diverse inițiative filantropice, de la construirea unei grădinițe până la sprijinul financiar acordat unei farmacii care oferă medicamente gratuite celor nevoiași.

Așa cum a stabilit instanța, de fiecare dată, banii erau ridicați prin rotație de cinci complici, membri ai familiei. Aceștia erau, în special, frații infractorului sau soțiile acestora. În cele din urmă, femeia a realizat că a fost păcălită și a decis să-l reclame în ianuarie 2023.

Tacticile perfide prin care hotelierii păcălesc turiștii, la rezervarea vacanțelor: „Doar 2 camere disponibile”