MENIU

Război în Ucraina, ziua 937. Ultimatumul lui Stoltenberg: Aliaţii trebuie să ia o decizie crucială privind Kievul - LIVE TEXT

Jens Stoltenberg secretar general NATO

Ucraina a ajuns în ziua cu numărul 937 de război. Orice decizii specifice privind utilizarea de către Ucraina a rachetelor cu rază lungă de acţiune în interiorul teritoriului rus trebuie să fie luate de aliaţi în mod individual, a declarat luni secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

UPDATE 00.00 - Moscova nu a mai întreprins teste ale armelor nucleare din 1990, cu un an înainte de prăbușirea Uniunii Sovietice, dar unii analiști occidentali și ruși susțin că președintele Vladimir Putin ar putea ordona un asemenea test pentru a trimite un mesaj de descurajare Occidentului dacă va permite Ucrainei să utilizeze rachete cu rază lungă de acțiune pentru a lovi Rusia.

Un test nuclear ar putea încuraja și alte state, precum China sau Statele Unite, să facă același lucru, declanșând astfel o nouă cursă a armelor nucleare între marile puteri, care au decis să înceteze testele în anii de după colapsul URSS.

UPDATE 22.00 - UE va instrui încă 15.000 de soldaţi ucraineni / La cât se ridică ajutorul economic şi militar oferit Ucrainei.

Uniunea Europeană şi statele sale membre au oferit până în prezent Ucrainei de când a început războiul cu Rusia o asistenţă de 118 miliarde de euro, iar până la sfârşitul anului țările UE vor instrui încă aproximativ 15.000 de soldaţi ucraineni, după ce au instruit deja circa 60.000, a declarat marţi un vicepreşedinte al Comisiei Europene, comisarul Valdis Dombrovskis.

UPDATE 20.05 - Rusia revendică ocuparea unui oraş în Doneţk

Trupele ucrainene continuă să cedeze teren de-a lungul frontului din estul Ucrainei, unde Rusia a revendicat marţi ocuparea oraşului Ukrainsk în provincia Doneţk, relatează agenţiile Reuters şi EFE.

Trupele ruse încercuiseră mai devreme luna aceasta oraşul Ukrainsk.

Potrivit platformei ucrainene de analiză a evoluţiei războiului "DeepState", trupele ruse au înaintat în ultimele ore în şase zone distincte ale provinciilor ucrainene Harkov şi Doneţk.

Sectoarele de front unde se dau cele mai intense lupte continuă să fie cele de pe axele de atac ruseşti în direcţia oraşelor Pokrovsk şi Kurahove, unde trupele ucrainene au respins în ultima zi 40 şi, respectiv, 42 de atacuri ruseşti, potrivit raportului public al Statului Major ucrainean.

Luptele continuă în acest timp şi pe noul front deschis de Ucraina în provincia rusă Kursk prin ofensiva surpriză lansată pe 6 august. Trupele ucrainene au pătruns acolo câteva zeci de kilometri în interiorul teritoriului rus şi au ocupat circa o sută de localităţi. Armata rusă a trimis între timp întăriri şi a stabilizat acest nou front, unde a lansat săptămâna trecută o contraofensivă în care susţine că a recuperat până luni 12 localităţi.

UPDATE 20.00 - Numărul rușilor și ucrainenilor morți sau răniți în război a ajuns la 1 milion / Care sunt pierderile Ucrainei, potrivit unui bilanț ținut la secret

Numărul ucrainenilor și rușilor uciși sau răniți în războiul care durează de doi ani și jumătate în Ucraina a ajuns la aproximativ un milion, un bilanț șocant, scrie Wall Street Journal.

UPDATE 19.00 - UE va instrui încă 15.000 de soldaţi ucraineni / La cât se ridică ajutorul economic şi militar oferit Ucrainei

UPDATE 17.00 - Procurorii ucraineni au spus marți că au deschis o anchetă privind o presupusă execuție de către ruși a unui militar ucrainean găsit mort și înjunghiat cu o sabie.

Nu a precizat despre ce postare e vorba, dar a spus că aceasta arată fotografii cu un soldat mort în orașul Novohrodivka din estul țării.

„Pe internet se răspândesc imagini cu o presupusă execuție, cu o sabie, a unui militar ucrainean neînarmat, cu mâinile legate. Preliminar, crima se pare că a fost comisă în Novohrodivka, regiunea Donețk”, a declarat procurorul general Andriy Kostin pe X.

UPDATE 13:20 - Rusia: Două nave chineze au sosit la Vladivostok pentru manevre comune

Două nave chineze au sosit la Vladivostok, în Extremul Orient rus, pentru manevre comune cu Rusia, a anunţat marţi Ministerul de Externe de la Moscova, eveniment ce marchează un nou demers de apropiere între Moscova şi Beijing, transmite AFP preluat de Agerpres.

"Din 16 până în 20 septembrie, două nave de pază de coastă chineză (...) se află la Vladivostok" la invitaţia grănicerilor ruşi, a indicat reprezentanţa locală a ministerului într-un comunicat de presă.

Navele vor participa la manevre ruso-chineze şi vor efectua patrule comune, potrivit aceleiaşi surse.

"Ceremonia oficială de întâmpinare a avut loc pe 17 septembrie", se adaugă în comunicat, însoţit de fotografii în care o femeie îmbrăcată în costum tradiţional rusesc oferă pâine şi sare marinarilor chinezi în portul Vladivostok, potrivit unei tradiţii străvechi.

Legăturile dintre Moscova şi Beijing s-au consolidat de la începutul ofensivei Rusiei în Ucraina, în februarie 2022, invazie pe care China nu a condamnat-o niciodată în mod oficial.

China se prezintă drept un actor neutru în acest conflict şi dă asigurări că nu livrează arme niciunei părţi. Statele Unite şi europenii acuză însă cu regularitate Beijingul că oferă Rusiei, vizată de numeroase sancţiuni occidentale, un sprijin economic crucial.

UPDATE 13:15 - Ministrul de externe german anunţă de la Chişinău un sprijin suplimentar de 100 milioane de euro pentru Ucraina

Germania va acorda un ajutor suplimentar de 100 de milioane de euro Ucrainei în această iarnă, având în vedere atacurile continue ale Rusiei asupra infrastructurii energetice ucrainene, a anunţat marţi şefa diplomaţiei germane, Annalena Baerbock, în timpul unei vizite la Chişinău, în cadrul căreia a subliniat necesitatea "stabilizării" în continuare a Republicii Moldova, potrivit DPA şi Reuters.

Rusia planifică din nou un "război al iernii cu scopul de a face viaţa oamenilor din Ucraina cât mai îngrozitoare posibil", a declarat Baerbock, care participă la conferinţa Platforma de Parteneriat pentru Moldova, iniţiată de România, Germania şi Franţa.

UPDATE 11:20 - Ucraina denunţă executarea unui prizonier de război ucrainean cu o sabie de către soldaţi ruşi

Ombudsmanul ucrainean Dmitri Lubineţ a denunţat marţi o nouă crimă de război, imputând-o soldaţilor ruşi, care ar fi executat cu o sabie un prizonier de război ucrainean neînarmat, ale cărui mâini erau legate cu bandă adezivă, relatează EFE şi Unian, relatează Agerpres.

Cazul denunţat de Lubineţ a ajuns în atenţia publicului în ultimele ore, odată cu apariţia pe reţelele de socializare a unei fotografii cu un bărbat în uniformă militară ucraineană, întins la pământ, având înfiptă în piept o sabie cu inscripţia "Pentru Kursk" (probabil cu referire la ocuparea de către Ucraina a unei părţi din această regiune (oblast) rusă.

"Nivelul de barbarie şi setea lor (a ruşilor) de sânge este incomensurabilă. Acţiuni precum aceasta reprezintă o încălcare flagrantă a Convenţiei de la Geneva privind tratamentul prizonierilor de război", a reacţionat Lubineţ pe contul său de Telegram.

Astfel de execuţii exemplare vizează demoralizarea societăţii ucrainene, afirmă avocatul poporului în acelaşi mesaj, potrivit Unian.

Conform mass-media de la Kiev, prizonierul ucrainean a fost executat la Novogrodovka, în regiunea Doneţk, unde forţele ruse sunt în ofensivă şi câştigă cu fiecare zi teren.

UPDATE 9:30 - Grupul Meta scoate presa de stat rusă de pe Facebook, Instagram și WhatsApp

Grupul Meta, care deține Facebook, Instagram și WhatsApp, a anunțat că va interzice accesul presei de stat ruse pe platformele sale din întreaga lume, pentru a evita orice „activitate de interferență străină”. 

„Rossia Segodnia (Russia Today în rusă), RT și alte entități conexe sunt acum interzise pe aplicațiile noastre din întreaga lume din cauza activităților lor de interferență externă”, a transmis compania americană.

UPDATE 6:20 - "Le revine aliaţilor în mod individual să fie decizii specifice cu privire la modul în care pot fi utilizate armele lor. Aliaţii au politici diferite în acest sens", a declarat Stoltenberg pe postul de radio LBC, , relatează Reuters preluat de Agerpres.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a făcut presiuni asupra aliaţilor Ucrainei pentru a livra arme cu rază lungă de acţiune, ceea ce ar permite Kievului să atace aerodromurile militare şi instalaţiile forţelor aeriene ruse mult în spatele liniei frontului, chiar şi pe teritoriul Rusiei. În prezent are loc o discuţie cu privire la autorizarea în principiu a utilizării acestor arme împotriva ţintelor de pe teritoriul rus.

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că va percepe utilizarea armelor de precizie occidentale cu rază lungă de acţiune împotriva unor ţinte în interiorul teritoriului rus ca o implicare a NATO în război.