Război în Ucraina, ziua 914. Noi ajutoare pentru Ucraina. Lituania a anunțat un nou pachet de asistență militară - LIVE TEXT
Ucraina a intrat în ziua 914 a războiului. Noi ajutoare militare se alătură armatei ucrainene pe front. Lituania a anunțat un nou pachet de asistență militară pentru Ucraina, care include drone și rachete pentru apărarea aeriană. La rândul său, președintele Poloniei, Andrzej Duda, a confirmat că tancurile furnizate de Polonia sunt utilizate de Ucraina în ofensiva sa din regiunea Kursk.
UPDATE 22:50 - Kievul susţine că Belarus "masează" trupe la graniţă şi avertizează cu privire la "acte neprietenoase"
Ucraina a acuzat duminică vecinul său Belarus, un aliat apropiat al Rusiei, că "masează" trupe la graniţa lor comună şi a avertizat Minskul împotriva unor posibile "acte neprietenoase", relatează AFP.
Ministerul ucrainean de Externe a transmis că a observat că Belarus "masează un număr semnificativ de soldaţi (...) în regiunea Gomel, în apropiere de graniţa de nord a Ucrainei, sub pretextul unor manevre".
"Îi avertizăm pe oficialii belaruşi să nu facă o greşeală tragică sub presiunea Moscovei şi îndemnăm forţele armate (ale Belarusului - n.r.) să înceteze actele lor neprietenoase şi să retragă trupele de la graniţa cu Ucraina la o distanţă mai mare decât distanţa de tragere a sistemelor Belarusului", a adăugat diplomaţia ucraineană într-un comunicat.
Kievul a susţinut că a înregistrat prezenţa unor luptători din miliţia Wagner, dintre care unii sunt găzduiţi de Belarus după eşecul rebeliunii liderului lor de anul trecut.
UPDATE 19:56 - Zelenski îi dă replica lui Modi: Diplomație, dar „nu în detrimentul a 30% din teritoriul nostru”
Ucraina este angajată în favoarea păcii, dar nu în detrimentul renunțării la teritoriul său, a declarat președintele Volodimir Zelenski în cadrul unei întâlniri cu reprezentanți ai mass-media indiene, potrivit Kyiv Independent.
Zelenski a vorbit cu premierul indian Narendra Modi despre necesitatea încheierii războiului din Rusia în timpul vizitei istorice a acestuia din urmă la Kiev, la 23 august.
„Când spuneți „diplomație”, sunt de acord cu ea, dar aș dori să văd pași concreți care nu sunt în detrimentul a 30% din statul nostru și nu în detrimentul populației noastre. Dacă există un astfel de plan, suntem cu toții pentru el”, a declarat Zelenski.
Narendra Modi l-a îndemnat vineri pe preşedintele Volodimir Zelenski să se aşeze la masa negocierilor cu Rusia pentru a pune capăt războiului din Ucraina şi s-a oferit să acţioneze ca un prieten pentru a ajuta la aducerea păcii, relatează Reuters.
„Vreau să vă asigur că India este pregătită să joace un rol activ în orice efort pentru pace. Dacă personal pot juca vreun rol în acest sens, voi face acest lucru, vreau să vă asigur ca prieten”, a adăugat premierul indian.
La sfârșitul lunii iulie, Zelenski a declarat că Ucraina va finaliza „un plan de acțiune pentru pace” până la sfârșitul lunii noiembrie.
UPDATE 18:00 - Zelenski: Donald Trump și-a arătat sprijinul pentru Ucraina
„Donald Trump și-a arătat sprijinul pentru Ucraina. Fostul președinte susține că vrea să pună capăt conflictului”, afirmă Volodimir Zelenski
Într-un interviu acordat unor ziariști indieni, Volodimir Zelenski a afirmat că a avut o conversație cu Donald Trump în care acesta și-a arătat sprijinul pentru Ucraina și a afirmat că vrea să pună capăt războiului ruso-ucrainean.
UPDATE 16:20 - Forţele militare ucranene se laudă cu o nouă armă proiectată să lovească aerodromurile militare rusești și să „distrugă potențialul ofensiv al inamicului”. Numele noii arme, Palianytsia, este extrem de simbolic – pe lângă faptul că se referă la un tip de pâine tradițională ucraineană, cuvântul „palianytsia” este foarte greu de pronunțat corect pentru ruși.
Prima utilizare cu succes a noii arme a fost confirmată sâmbătă de președintele Volodimir Zelenski în timpul discursului său de Ziua Independenței, iar un nou videoclip postat pe rețelele sale de socializare duminică a furnizat detalii suplimentare despre proiect.
UPDATE 14:00 - Reuters anunţă că are un jurnalist dispărut şi doi răniţi după ce un hotel din Kramatorsk a fost lovit
Un membru al echipei agenţiei Reuters care acoperă războiul din Ucraina este dat dispărut şi alţi doi membri au fost spitalizaţi după ce un hotel a fost lovit la Kramatorsk, în estul Ucrainei, a transmis agenţia de presă.
Într-un comunicat, agenţia afirmă că hotelul Safir, unde stătea echipa sa de şase persoane, a fost lovit sâmbătă.
"Unul dintre colegii noştri este dat dispărut, în timp ce alţi doi au fost duşi la spital pentru a fi trataţi", a comunicat Reuters, precizând că ceilalţi trei colegi au fost găsiţi şi sunt teferi.
"Căutăm de urgenţă mai multe informaţii, lucrăm cu autorităţile din Kramatorsk şi ne sprijinim colegii şi familiile lor. Vom oferi o actualizare atunci când vom avea mai multe informaţii", a adăugat agenţia.
Vadim Filaşkin, guvernatorul regiunii ucrainene Doneţk, a scris duminică dimineaţa pe Telegram că "ruşii au lovit Kramatorsk" şi că doi jurnalişti au fost răniţi, iar un altul este dispărut după ce un hotel a fost lovit.
UPDATE 10:05 - Cinci civili morţi şi 12 răniţi într-o lovitură ucraineană în regiunea Belgorod (guvernator)
Cinci civili au fost ucişi şi alţi 12 răniţi într-o lovitură a armatei ucrainene asupra regiunii ruse de graniţă Belgorod, a anunţat duminică guvernatorul Viaceslav Gladkov, transmit AFP şi Reuters.
Atacul împotriva satului Rakitnoe \"a costat vieţile a cinci civili\", a indicat Gladkov, anunţând că există şi \"12 persoane rănite, printre care trei minori\".
Patru răniţi sunt în stare critică: trei bărbaţi şi femeie cu rană de şrapnel în abdomen, ce se află sub operaţie, a precizat guvernatorul.
Regiunile ruse de frontieră cu Ucraina sunt din ce în ce mai vizate de Kiev de la debutul unei ofensive fără precedent a armatei ucrainene la 6 august în regiunea Kursk, vecină cu Belgorod.
Moscova a anunţat la mijlocul lunii august trimiterea de forţe suplimentare în regiunea Belgorod, unde a fost declarată stare de urgenţă şi cinci sate de frontieră au fost evacuate începând din 19 august
UPDATE 07:15
Rusia şi Ucraina au anunţat sâmbătă că au făcut schimb de 230 de prizonieri de război de ambele părţi, inclusiv recruţi ruşi capturaţi în timpul ofensivei ucrainene în regiunea de frontieră Kursk, transmite France Presse.
"La finalul procesului de negociere, 115 militari ruşi capturaţi în regiunea Kursk au fost trimişi înapoi de pe teritoriul controlat de regimul de la Kiev. În schimb, 115 prizonieri de război din forţele armate ucrainene au fost predaţi", a comunicat Ministerul rus al Apărării.
Militarii ruşi eliberaţi se află în prezent pe teritoriul Belarusului, un aliat apropiat al Moscovei, a adăugat acesta.
"Alţi 115 dintre apărătorii noştri s-au întors astăzi acasă. Aceştia sunt militari din garda naţională, forţele armate, marina şi serviciul naţional de pază a frontierelor", a confirmat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.
Ca multe dintre cele precedente, acest schimb a fost mediat de Emiratele Arabe Unite, care au salutat faptul că sunt "un mediator de încredere care sprijină diplomaţia în vederea soluţionării crizei dintre cele două ţări".
UPDATE 07:00
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că l-a informat sâmbătă pe cancelarul german Olaf Scholz cu privire la situaţia de pe câmpul de luptă după incursiunea Ucrainei în regiunea rusă Kursk şi că au discutat despre nevoia de apărare aeriană şi vehicule blindate.
Liderul ucrainean a transmis condoleanţele după tragedia din Solingen, unde trei oameni au fost ucişi.
Cele două părţi au coordonat cooperarea şi contactele viitoare în cadrul Grupului Ramstein.
Liderii au discutat despre finanţarea în continuare a asistenţei pentru apărare acordată Ucrainei şi despre utilizarea activelor îngheţate ale Federaţiei Ruse pentru nevoile Ucrainei.
În plus, cei doi au vorbit despre măsurile viitoare de punere în aplicare a acordurilor la care s-a ajuns în cadrul primului summit pentru pace din Elveţia.