Piața de pește din Wuhan, China, din nou în centrul atenției: Cine stă la baza originii COVID-19 -STUDIU
Originea virusului SARS-CoV-2 care a provocat pandemia de COVID-19 cu care o întreagă planetă se luptă încă de la finele anului 2019 a rămas până în prezent un mister și, totodată, o sursă majoră de tensiune între China și Statele Unite. Un studiu comun realizat anul acesta de China și Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a exclus aproape complet teoria conform căreia COVID-19 ar fi provenit dintr-un laborator, afirmând că cea mai probabilă ipoteză este că acesta a infectat oamenii în mod natural, probabil prin intermediul comerțului cu animale sălbatice.
Confuzia pare să fi fost cauzată de o problemă dentară pe care a avut-o pe 8 decembrie.
„Debutul simptomelor sale a venit după apariția mai multor cazuri la lucrătorii de la Huanan Market, ceea ce face ca o vânzătoare de fructe de mare de acolo să fie cel mai timpuriu caz cunoscut, cu un debut al bolii pe data de 11 decembrie”, se arată în studiu.
Potrivit expertului, majoritatea cazurilor simptomatice timpurii au fost legate de piața de pește din China, în special în secțiunea de vest în care câinii enoți au fost ținuți în cușcă, acesta oferind dovezi puternice ale originii pandemiei pe piața animalelor vii.
Momentul apariției studiului este unul extrem de important, și asta deoarece OMS a propus chiar luna trecută ca un nou grup de experți să investigheze sursa coronavirusului.