MENIU

O nouă boală genetică RARĂ la copii, descoperită de cercetători. Ce simptome are Sindromul Zaki și ce informații există despre un posibil tratament

Studii de laborator

Anunț alarmant al cercetătorilor. Aceștia au descoperit o nouă boală genetică rară ce afectează copiii. Vorbim despre sindromul Zaki, care afectează dezvoltarea prenatală a mai multor organe, printre care ochii, creierul, mâinile rinichii și inima. Copiii cu acest sindrom suferă de simptome debilitante toată viața. Oamenii de știință iau în calcul un posibil tratament pentru această boală, prin administrarea unui medicament în timpul sarcinii pentru a preveni mutația genetică ce cauzează „Sindromul Zaki”.

Oamenii de știință de la Facultatea de Medicină a Universității din San Diego și Institutul Pediatric de Medicină Genetică „Rady” au publicat în ediția din 30 septembrie a revistei The New England Journal of Medicine rezultatele studiului la care au participat cercetători din SUA, Egipt, India, Singapore, China și Emiratele Arabe Unite, relatează MedicalXpress, preluat de HotNews.ro.
 
„Deși medici diferiți îngrijeau acești copii, toți copiii au prezentat aceleași simptome și au avut aceleași mutații ale ADN-ului în aceeași genă”, afirmă Joseph G. Gleeson, profesor de neuroștiințe la Facultatea de Medicină a Universității din San Diego și autor principal al studiului.

Afecțiunea este considerată a fi una rară în aceste momente ale studiului,fiind nevoie de mai multe studii pentru a stabili cu certitudine incidența sa.

Folosind secvențierea genetică, oamenii de știință au identificat mutații ale genei Wnt-less (WLS) care controlează producerea unor proteine asemănătoare hormonilor numite Wnt, cu un rol important în dezvoltarea embrionului.

Cercetătorii au folosit apoi celule stem și un medicament numit CHIR99021 pentru a testa pe șoareci mai multe modele de tratare a bolii.

Aceștia au descoperit că CHIR99021 a reglat producerea de Wnt în fiecare model de tratament. Embrionii de șoareci au dezvoltat organe care le lipseau și au revenit la o creștere normală.

„Rezultatele au fost foarte surprinzătoare deoarece se presupunea că malformațiile structurale la naștere precum Sindromul Zaki nu ar putea fi prevenite cu un medicament”, afirmă Guoliang Chai, cercetător la Facultatea de Medicină din Beijing și coautor al studiului.

„Ne putem imagina că acest medicament, sau medicamente asemănătoare lui, vor fi folosite în cele din urmă pentru a trata malformațiile congenitale dacă bebelușii sunt diagnosticați suficient de timpuriu”.

Echipa de cercetători a numit boala „Sindromul Zaki” după Maha S. Zaki, unul dintre autorii studiului și primul care a identificat afecțiunea. Zaki este medic și cercetător al Centrului Național de Cercetare din Cairo, mai arată sursa citată.