MENIU

Mugur Isărescu, despre majorarea PENSIILOR. "Când economia creşte cu 4% nu poate să crească ceva cu 40%"

bani

Majorarea pensiilor nu poate fi aplicată, pentru că România NU are bani! Asta spune guvernatorul BNR Mugur Isărescu. Acesta a anunțat miercuri că NU are o soluție financiară și economică și arată cu degetul spre politicieni, care trebuie să ia DECIZIA. Isărescu a spus că politicienii ar trebui să aibă grijă cu majorarea punctului de pensie cu 40% de la 1 septembrie 2020. 

Punctul de pensie, principalul indicator folosit pentru indexarea pensiilor, a crescut cu 15% din 1 septembrie 2019, de la 1.100 de lei, la 1.265 de lei, şi urmează să se majoreze cu 40% din 1 septembrie 2020, în conformitate cu Legea pensiilor, până la 1.775 de lei.

Mugur Isărescu a explicat, miercuri, într-o conferință de presă, că România are o creștere economică de doar 4%, iar beneficiarii pensiilor nu reprezintă o nișă, ci un segment major din populație.

„Este consens că trebuie să crească pensiile, problema este procentul, asta e singura discutie. Nu trebuie să facem obsesii pe cifre biblice şi să fim foarte atenţi dacă nu vrem să rătăcim aşa vreo 40 de ani printr-un deşert financiar. Văd că singura discuţie este 40%. Păi da, legea e mare şi lată, are atâtea prevederi. Hai să fim serioşi cu cifrele. Nu pot să vă dau acum un răspuns pentru că nu am un răspuns. Aici nu este decât soluţie politică. Deci nu avem soluţie financiară şi economică. Când economia creşte cu 4% nu poate să crească ceva cu 40%, că nu ceva marginal, e jumătate din populaţia activă a ţării. Deci câtă filosofie trebuie să faci aici? Într-adevăr soluţia este dificilă, dar e politică şi socială", a declarat Mugur Isărescu, întrebat dacă el crede în creşterea cu 40% a punctului de pensie.

De asemenea, în ceea ce priveşte dacă sunt sau nu bani pentru majorarea pensiilor, guvernatorul BNR a spus că răspunsul său este unul simplu: "nu sunt bani din moment ce România are deficit şi nu surplus bugetar".

BNR e preocupată de deficitul bugetar și mai ales de surplusul acestui deficit de după instalarea noului guvern liberal, dar problemele aduse de politica accentuat prociclică a fostului guvern social democrat trebuie rezolvate pas cu pas”, a mai adăugat Guvernatorul BNR.

Mai multe articole despre:
majorare pensii amanata Isarescu BNR