MENIU

Lovitură dură pentru Statul Islamic. "Nu știm dacă dețin arme chimice"

Occidentali, în rândurile Statului Islamic

Un "expert în arme chimice" al grupării Stat Islamic (SI) a fost ucis într-un bombardament al aliaţilor, sâmbăta trecută, în apropiere de Mosul în Irak, a anunţat vineri comandantul militar american în Orientul Mijlociu (Centcom), potrivit Mediafax.

Potrivit unui oficial din cadrul Pentagonului, este vorba despre "Abu Malik", cunoscut şi sub numele de "Saleh Jassim Mohammed Falah al-Saba" un "expert în arme chimice care a lucrat la uzina Al-Muthanna a lui Saddam Hussein, înainte de a se alătura Al-Qaida în 2005".

"El a fost implicat în producerea de arme chimice în 2005 şi a planificat atacurile de la Mosul cu Al-Qaida în Irak", potrivit acestui oficial.

"Pe baza antrenamentului şi experienţei sale, el era considerat ca fiind capabil să creeze substanţe chimice periculoase", a declarat oficialul. Acesta reprezenta "o ameninţare pentru civilii nevinovaţi din regiune", de unde decizia de a ataca, a precizat oficialul citat.

Potrivit lui, coaliţia "ştie că SI încearcă să se doteze cu o capacitate chimică", dar "nu există confirmarea" că a reuşit deja.

Armata americană nu a vorbit până în prezent despre Abu Malik.

Coaliţia a desfăşurat peste 2.000 de atacuri aeriene împotriva SI în Siria şi Irak din 8 august, între care atacuri care au avut ca ţintă precisă şefi ai grupării teroriste.

Uzina Al-Muthanna a început să producă gaz muştar şi alte gaze chimice, între care sarin, la începutul anilor 1980. Dar, potrivit CIA, acest complex a fost închis după primul război din Golf. La începutul anilor 1990, el a fost utilizat pentru supervizarea distrugerii stocurilor irakiene de arme chimice. SI a ocupat acest complex în iunie.

Mai multe articole despre:
Statul islamic