Leacuri din grădină: CASTRAVETELE
Ingredient aproape nelipsit din salate, datorită gustului său înviorător, castravetele este combinația unică de nutrienți ce ne ajută să ne menținem hidratați și să scăpăm de toxine.
Castravetele (Cucumis sativus) este o plantă legumicolă din familia Cucurbitaceae, care include dovlecelul, dovleacul, pepenele galben și pe cel verde etc., și este cultivat, în prezent, pe scară largă.
Provine din India, fiind cultivat de cel puțin 3.000 de ani, în Asia de vest. În Europa, a ajuns în timpul Imperiului Roman. Sunt cronici din secolul al IX-lea, din Franța, care amintesc de cultivarea castravetelui. La noi, el este cultivat de peste 2.500 de ani, fiind folosit și în tratamente naturiste, datorită proprietăților sale curative.
Se cultivă în numeroase varietăți, datorită diversității fructelor. Câteva varietăți de castravete sunt partenocarpice, rezultând fructe fără semințe, de obicei crescute în sere, unde polenizarea prin insecte este eliminată, reducându-le potențialul calitativ. În Europa, sunt preferate soiurile de castravete care pot produce semințe și care necesită polenizare.
Castravetele este cules când are culoarea verde și poate fi consumat crud sau murat. Gustul deosebit și multiplele întrebuințări pe care le are în gastronomie, alături de eliminarea prin murare a unei componente cam indigeste a formei crude, fac din castravetele murat o piesă de rezistență a alimentației umane, în special alături de produse din carne, în sezonul rece.
Castravetele conține mulți nutrienți, carbohidrați, zahăr, fibre solubile și insolubile, sodiu, vitamine, minerale, acizi grași, aminoacizi, precum și alte substanțe. În fruntea listei substanțelor nutritive din castravete, se află cucurbitacina, lignanii și flavonoidele.
Conține 96,5% apă, ceea ce îl face să aibă proprietăți drenante. Totodată, este foarte sărac în calorii, nu conține grăsimi, ci o cantitate foarte mică de substanțe proteice.