MENIU

Cum se apără Kovesi în eșecul dosarului Microsoft. "Nu am niciun motiv să-mi dau DEMISIA"

<p>Laura Codruţa Kovesi</p>

Prima reacție a Codruței Kovesi în scandalul cu ministrul Justiției, Tudorel Toader. Procurorul șef al DNA a declarat, la o zi dupa ce DNA a anunțat că faptele din dosarul Microsoft s-au prescris, că a cerut aviz de urmărire penala pentru cei 6 miniștri din dosarul Microsoft pentru că procurorul de caz a considerat că termenul de prescripție nu era împlinit.

Procurorul șef DNA, Laura Codruța Kovesi, a avut vineri o prima reacție în scandalul declanșat de Dosarul Microsoft, în care procurorii au renunțat la acuzații în cazul unor foști miniștri.

Laura Codruța Kovesi spune că nu are de ce să demisioneze și că totul a plecat de la felul în care a fost calculat termenul de prescriere a faptelor. Cert e că șapte nume grele au scăpat definitiv de răspundere în cazul afacerii licențelor IT, care ar fi costat statul zeci de milioane de euro.

"La momentul anului 2014 procurorul de caz a calculat termenul de prescripție raportându-se la data efectuării plăților pentru contractele din 2002 - 2004. Plățile au fost făcut eîn 2005 și 2009. Raportându-se la data plăților, aceste fapte nu erau prescrise la momentul la care procurorul a cerut aviz de începere. În 2017, judecătorii au stabilit ca termenul de prescripție se calculează de la data încheierii faptelor, nu de la data efectuării plăților", a punctat Laura Codruța Kovesi la Realitatea TV.

Un lucru e cert. Foștii miniștri Adriana Țicău, Dan Nica, Alexandru Athanasiu şi Ecaterina Andronescu, de pildă, nu mai pot fi investigați, căci pretinsele lor fapte s-au prescris.

"Haideți să recapitulăm. Avem pedepse cu condamnare, avem trei rechizitorii care au fost trimise în judecată. Avem condamnări, persoane trimise în judecată. Avem măsuri asiguratorii", a mai adăugat șefa DNA.

Kovesi: Când ne-am văzut ultima dată, Toader a spus că managementul DNA este unul bun și performant

Laura Codruța Kovesi a mai spus în intervenția sa la Realitatea TV că nu a mai vorbit cu ministrul justiției de la dezbaterea din septembrie 2017 de la CSM.

"Atunci a ajuns la concluzia că managementul este unul bun și performant... Procurorul a început urmărirea penală după ce s-au prescris faptele. Eu, ca șef al DNA, nu pot să-mi sancționez colegii. Am sesizat inspecția judiciară. Iar în ceea ce privește ministrul Justiției, nu am avut cu dânsul niciun fel de discuție privind această situație. Nu pot să comentez afirmațiile dumnealui când a făcut această afirmație (privind managementul DNA- n. red.)", a conchis șefa DNA.

Cum intenționează DNA să recupereze prejudiciul din dosarul "Microsoft"

Laura Codruța Kovesi a mai spus că în dosarul "Microsoft" s-au instituit măsuri asiguratorii pentru zeci de milioane de euro și dolari. Declarațiile au fost făcute în contextul în care Tudorel Toader a criticat managementul DNA pentru că în dosarul menționat anterior s-au prescris faptele unor miniștri.

"Există o informație că nu se recuperează prejudiciul. În ultimelele trei dosare a institutit măsuri asiguratorii pentru 65 milioane de euro și 25 de milioane de dolari. În acest dosar s-a solicitat aviz și pentru foști miniștri care au fost implicați în anumite fapte. Dacă nu aveau calitatea de ministru, nu solicitam acest aviz", a susținut Laura Codruța Kovesi la Realitatea TV.

"Nu am fi putut face investigații dacă nu ceream avize de urmărire penală"

"Am cerut aviz de urmărire penală pentru cei 6 miniștri în dosarul Microsoft, pentru că procurorul de caz a considerat că termenul de prescripție se calculează de la data efecturarii ultimelor plăți și el nu era împlinit, iar practica judiciară era contradictorie, a intervenit un nou Cod Penal în 2014 și discuția despre legea penală mai favorabilă", spune procurorul șef DNA, Laura Codruța Kovesi.

"Dacă nu ceream avizele de urmărire penală pentru cei șase miniștri, noi nu am fi putut face investigații, nu puteam administra probe. Avizul e o condiție prealabilă pentru a face cercetări și nu am fi făcut cele 4 rechizitorii în dosarul Microsoft, pentru care avem deja condamnări definitive pentru o parte dintre persoane", a explicat Kovesi.

Potrivit acesteia, solicitarea avizelor nu a întrerupt prescripția, ci doar un act de urmărire penală o poate face, cum ar fi comunicarea către suspect a ordonanței prin care a primit această calitate. "Pentru anumite persoane dna procuror Iorga, deși obținuse avizul înainte de prescriere, a început urmărirea penală la câteva zile după împlinirea termenului, motiv pentru care a și fost sesizată Inspecția Judiciară".

Şapte foşti miniştri, acuzaţi de tunul din afacerea Microsoft, nu vor mai răspunde în faţa legii. Procurorul care a preluat ancheta, după plecarea Mihaelei Moraru Iorga din DNA, a descoperit că supecţii au fost puşi sub acuzare după ce infracţiunile s-au prescris.

Procurorul-șef al DNA a declarat că nu intenționează să își dea demisia: „Nu am niciun motiv să îmi dau demisia. Atunci când un dosar se înregistrează la DNA printr-o sesizare, nu în 100% din cazuri ai posibilitatea să faci rechizitoriu. Sunt situații în care faci rechizitorii, sunt situații în care dai clasări. Rolul procurorului este acela de a administra probe, de a investiga faptele și de a strânge probe în dovedirea vinovăției sau nevinovăției unei persoane".

Reacția vine într-un context extrem de tensionat. Ministrul Justiției, Tudorel Toader, este așteptat să își anunțe decizia cu privire la păstrarea sau revocarea șefei DNA la conducerea instituției. Toader a criticat azi erorile de management din cadrul DNA în cazul Microsoft.

Mai multe articole despre:
DNA Laura Codruţa Kovesi dosarul Microsoft