MENIU

De ce tertipuri se poate folosi șoferul drogat ca să scape de după gratii. Micile „chichițe” legislative, expuse de un specialist

De ce tertipuri se poate folosi șoferul drogat ca să scape de gratii

Legea din România lasă uși deschise pentru șoferii beți sau drogați care fac accidente grave. Iar acest lucru se aplică și în cazul lui Vlad Pascu. Un agent de poliție din Oradea a explicat de ce tertipuri se poate folosi tânărul în vârstă de 19 ani ca să fenteze condamnarea cu executare aplicată prin legea Anastasia pentru accidentul mortal din 2 Mai. 

„Legea este atât de proastă încât șoferul drogat care a ucis două persoane în stațiunea 2 Mai are șanse foarte mari să scape cu suspendare, și asta nu din cauză că are bani sau pile, ci pentru că legea este incompletă”, spune Tavi Perțea în videoclipul postat pe YouTube, numit „Schimbați Legea! Ipoteza prin Care Șoferul din 2 Mai Poate Scăpa cu Suspendare!”

Agentul de poliție a spus că nu face aceste expuneri ca să le dea idei infractorilor să scape de pedeapsă, ci ca să le sugereze parlamentarilor măsurile legislative pe care le pot lua pentru a nu mai lăsa șoferii care produc accidente să scape nepedepsiți. 

Manifest împotriva consumului de droguri după accidentul de la 2 mai - Prietenii și susținătorii lui Sebi și ai Robertei, împreună

„Conform acestei noi legi, ca să fi condamnat cu executare trebuie să fie îndeplinite 2 condiții. Prima condiție este ca șoferul să fi fost sub influența drogurilor la momentul producerii accidentului de circulație. Iar noi știm că el a fugit de la fața locului și este foarte simplu ca el să declare că după ce a fugit a tras pe dreapta într-o parcare și după cinci minute a tras ceva pe nas că avea emoții, era speriat și a zis să se mai liniștească puțin. Așa se întâmplă aproape întotdeauna în astfel de cazuri.

Bineînțeles că minte, și atunci nu poți să dovedești faptul că el era sub influența substanțelor psihoactive la momentul producerii accidentului de circulație. Sigur, s-a introdus recent o nouă infracțiune în Codul Penal care spune că nu ai voie să consumi substanțe psihoactive după ce ai fost implicat într-un accident de circulație. Așa este, va fi cercetat și pentru această faptă dacă o să reieasă din anchetă. 

 Doar că legea Anastasia, legea unde se prevede executare pentru șoferii implicați în accidente de circulație, nu cuprinde și această faptă. Legea spune clar că este condamnat cu executare doar dacă în momentul producerii accidentului de circulație era sub influența drogurilor, nu și dacă a consumat ulterior.

Tragedie 2 Mai. Vlad Pascu, drogat cu 6 substanțe psihoactive. Raportul legiștilor: A consumat un cocktail fabricat de traficanți

Iar a doua condiție pe care trebuie să o îndeplinească este aceea ca șoferul să fie vinovat de producerea accidentului de circulație cu privire la regulile de circulație încălcate, și din câte am văzut la televizor, pietonii în momentul accidentului se aflau pe partea carosabilă și au fost loviți din spate. Și aici s-au încălcat două reguli de circulație. În primul rând că s-au deplasat pe partea dreaptă, iar ei erau obligați să se deplaseze pe partea stângă în sensul lor de circulație, iar a doua regulă de circulație este că se deplasau pe partea carosabilă, și nu pe acostament”, a explicat agentul de poliție.

Șoferul drogat care a ucis 2 tineri în 2 Mai a intrat în sevraj la închisoare. Doctorii supraveghetori spun că a devenit agresiv verbal