MENIU

Cum se pregătește Primăria Capitalei pentru cutremur. Câte clădiri au fost consolidate până acum

<p>Cum se pregătește Primăria Capitalei pentru cutremur. C&acirc;te clădiri au fost consolidate p&acirc;nă acum</p>

Primăria Capitalei a consolidat, în ultimii zece ani, doar 19 clădiri încadrate, în clasa I de risc seismic, prin programul național de consolidare, care vizează clădirile private. Primarul Sorin Oprescu a declarat că, deși au fost bani alocați pentru acest proiect, evoluția lui este nesatisfăcătoare, deoarece proprietarii refuză consolidarea, aceaștia nefiind obligați prin lege. Edilul a spus, însă, că proprietarul care se va face vinovat de pierderi de vieți omenești sau de vătămări corporale, din cauza că nu și-a pus în siguranță proprietatea, va răspunde penal, potrivit HotNews.ro.

În paralel cu consolidarea, Primăria Capitalei a luat mai multe măsuri în caz de cutremur, amenajând, în 12 școli, și pe Arena Națională spații de campare pentru circa 40.000 de sinistrați.

În ceea ce privește consolidarea imobilelor cu risc seismic, aflate în proprietatea Primăriei, Sorin Oprescu spune că municipalitatea a consolidat circa 100 de unități de învățământ, teatrul Constantin Tănase, sediul vechi al Primăriei și Centrul unic de informare, de pe bulevardul Elisabeta. În prezent, în curs de consolidare sunt și următoarele obiective: Teatrul Evreiesc de Stat, Teatrul Ion Creangă, Casa Cesianu, Muzeul Minovici, Observatorul Astronomic și Arcul de Triumf. În plus, municipalitatea are în plan ca anul acesta și anul viitor să consolideze mai multe clădiri pe care le deține în centrul Istoric al Capitalei.

Însă, dacă în ceea ce privește clădirile publice, lucrurile merg mai bine, Sorin Oprescu spune că avasul programului național de consolidare, care vizează clădirile private, încadrate în clasa I de risc seismic, este foarte lent.

"La fel de important și cu aceeași maximă prioritate atât pentru noi, cât și pentru Ministerul Dezvoltării este organizarea acțiunilor de consolidare a construcțiilor, aflate în proprietatea persoanelor fizice și juridice. În această zonă, cu suportul legislativ actual, care este facultativ, adică la dorința proprietarului de apartament/imobil, este dovedit, deja, că ritmul realizării consolidărilor este nesatisfăcător, în balanța cu expunerea la risc. În ultimii ani, PMB a notificat peste 370 de imobile, cu privire la obligațiile legale ale proprietarilor, pentru reducerea riscului seismic. Dintre acestea, 186 de clădiri pot fi susținute în programul de consolidări. În ultimii 10 ani, au fost consolidate în total 42 de clădiri, din clasa I de risc seismic, proprietate privată, dintre care doar 19 au fost consolidate în programul de consolidări. Restul au fost consolidate direct, de către proprietari, și mă refer la clădirile care nu intră în program, dar fac parte din clasa I de risc seismic", a spus Oprescu.

În 2015, municipalitatea vrea să înceapă lucrările de consolidare, la 20 de imobile, iar alte 28 se află în faza de proiectare a lucrărilor.

Mai multe pe HotNews.ro.