Comisia de anchetă a ANRE: preţul gazului românesc să fie calculat după rețeta Gazprom
Comisia de anchetă a ANRE a finalizat draful raportului privind activitatea acestei instituţii, urmând a fi supus dezbaterii în comisie săptămâna aceasta.
La capătul a patru luni de evaluare, parlamentarii care au redactat acest document au promovat mai multe concluzii privitoare la funcţionarea pieţei de energie şi la modul în care a funcţionat ANRE.
Raportul are 181 de pagini iar componenţa Comisiei a fost alcătuită din 9 parlamentari PSD, 3 de la PNL, si câte unul de la ALDE, USR, UDMR şi PMP, scrie Adevărul.ro. Prin vot unanim, Biroul comisiei parlamentare de anchetă a fost format din preşedintele Iulian Iancu (PSD), vice-preşedintele Daniel Zamfir (PNL) şi secretarul Ioan Cupă (ALDE).
Piaţa gazelor naturale a beneficiat de o atenţie deosebită din partea membrilor acestei comisii întrucât discuţiile de anul trecut pe marginea efectelor OUG64/2016 au generat discuţii aprinse.
Faptul că, în aprilie 2017, s-a eliminat preţul fix la producţia de gaze naturale pentru consumatorii casnici, a stârnit nemulţumiri în rândurile celor care îşi doreau să ocolească principiile pieţei libere şi urmăresc reîntoarcerea la vechiul sistem, contrar normelor UE, în care statul are unicul cuvânt de spus în stabilirea preţului, fără niciun fel de criteriu economic.
Ce este mai grav este că o serie dintre afirmaţiile din acest raport lovesc, indirect, în eforturile ţării noastre de a deveni un hub regional al gazelor naturale şi chiar în ideea de a avea o piaţă liberă, concurenţială şi transparentă.
"Liberalizarea preţului la gaze naturale în aprilie 2017 cu 4 ani mai repede decât calendarul negociat iniţial cu Uniunea Europeană, a favorizat în mod direct Gazprom la fel cum au favorizat Gazprom şi ţintele de creştere a preţului impuse prin Hotărâre de Guvern în mod arbitrar, fără nici o legătură cu evoluţia preţurilor din piaţa de petrol şi gaze naturale" se spune în raportul Comisiei.
Stabilirea preţului la gaze naturale în raport cu oscilaţia preţului petrolului este reţeta practicată de Gazprom încă din anii '60! Planurile Comisiei Europene este de a decupla preţul gazului de cel al petrolului şi să fie stabilit în huburi energetice, în raport de cerere şi ofertă. Exact acest lucru promovează şi OUG64, ca cel puţin 30% din producţia de gaze să fie tranzacţionată pe burse, să existe transparenţă şi nediscriminare. Numai că membrilor Comisiei de Anchetă ANRE li se pare greşit faptul că preţul gazului românesc nu este stabilit după reţeta Gazpromului.