MENIU

Ce amendamente propun consilierii ALDE la taxa "Oxigen" a lui Firea

Proiectul de vinietă Oxigen

Consilierii ALDE consideră că proiectul de hotărâre al CGMB privind vinieta Oxigen comportă mai multe amendamente, dintre care cel mai important ar fi includerea pe lista autovehiculelor exceptate de la restricții mașinile cu masă mai mică de 5 tone cu motorizări care utilizează combustibil tip GPL.

Taxa Oxigen, la votul final. Toate maşinile cu normă de poluare sub Euro 5 vor plăti vinieta "Oxigen" de acces şi circulaţie în Bucureşti, spune proiectul de hotărâre aflat pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului General al Municipiului Bucureşti de joi, 24 octombrie. Noi amendamente au fost propuse înainte de vot, rămâne de văzut în ce măsură vor schimba ceva.

Grupul consilierilor generali ai ALDE, format din Tomnița Florescu (viceprimar al Municipiului București), Claudiu Catana, Tudor-Tim Ionescu și Valentin Voicu, a transmis joi dimineață că măsurile prevăzute în proiectul de hotărâre CGMB privind îmbunătățirea calității aerului în Municipiul București sunt necesare.

Definirea așa-numitului „inel median" al Capitalei ca „Zonă de Acțiune pentru Calitatea Aerului" și restricționarea accesului autovehiculelor cu normă de poluare până la Euro 4, prin impunerea achitării contravalorii vinietei „Oxigen" sunt măsuri pe care administrațiile locale din mari orașe ale Uniunii Europene le-au adoptat pe scară largă în ultimii 10 ani.

În aceste orașe, măsurile de acest tip și-au dovedit din plin eficiența, aerul devenind mult mai respirabil în zonele vizate de restricții. În același timp, consilierii ALDE consideră că proiectul de hotărâre al CGMB comportă mai multe amendamente, dintre care cel mai important ni se pare includerea pe lista autovehiculelor exceptate de la restricții mașinile cu masă mai mică de 5 tone cu motorizări care utilizează combustibil tip GPL.

Potrivit tuturor studiilor efectuate la nivelul Uniunii Europene, motoarele GPL sunt cu până la 96% mai puțin poluante decât motoarele diesel și cu până la 68% mai puțin poluante decât cele pe benzină.

"În opinia noastră, acest set de măsuri necesare îmbunătățirii aerului ar fi putut fi amânat până după încheierea lucrărilor la unul dintre proiectele importante menite să degreveze traficul din București – extinderea integrală la patru benzi a actualei linii de centură.

Considerăm că măsurile restrictive ale administrației trebuie să urmeze unor alternative realizate în practică și de care cetățenii beneficiază în acel moment.

Totuși, ținând cont de situația în care se află România la nivelul Uniunii Europene (declanșarea, în anul 2011, a procedurii de infringement pe calitatea aerului), consilierii generali ai ALDE vor vota proiectul de hotărâre cu aplicabilitate de la 1 ianuarie 2020", spun consilierii din subordinea lui Tăriceanu.

Taxa Oxigen, noi amendamente. Ce se schimbă pentru șoferii din Capitală

Amendamente depuse de USR București vizează: modificarea grilei tarifare, înfiinţarea de benzi unice şi utilizarea fondurilor colectate exclusiv pentru protecţia mediului şi îmbunătăţirea condiţiilor de transport.

Taxa Oxigen. "În general, taxarea autoturismelor în funcţie de cât poluează este corectă şi utilă. Este o soluţie de reducere a traficului auto şi implicit a poluării, soluţie care a dat rezultate foarte bune în alte capitale europene. Cu toate acestea, proiectul prezentat de Gabriela Firea are hibe majore. (...) Consilierii municipali USR Bucureşti vor vota proiectul de hotărâre doar dacă acest proiect va fi îmbunătăţit. (...) Deocamdată însă, în forma în care a fost propus, proiectul cere bucureştenilor să plătească din buzunar trei ani şi jumătate de incompetenţă şi indiferenţă a Gabrielei Firea faţă de problema poluării aerului", precizează USR Bucureşti pe Facebook.

Taxa Oxigen. Amendamentele care vor fi propuse în şedinţa de joi a Consiliului General al Capitalei vizează:

- modificarea grilei tarifare, astfel încât plata să se facă în funcţie de numărul de zile în care maşina este utilizată propriu-zis;
- înfiinţarea de benzi unice în Zona de Acţiune pentru Calitatea Aerului (ZACA) şi respectarea lor;
- exceptarea parcărilor tip park&ride de la zonele unde taxa este obligatorie;
- utilizarea fondurilor colectate prin taxă exclusiv pentru lucrări, investiţii şi proiecte din domeniul protecţiei mediului care contribuie direct sau indirect la îmbunătăţirea condiţiilor de transport şi a calităţii aerului;

Ce conține proiectul Oxigen care va fi votat joi

Proiectul arată că, începând cu 1 ianuarie 2020, accesul autovehiculelor cu masa totală maximă autorizată mai mică de 5 tone pe arterele din Bucureşti va fi restricţionat zilnic, de luni până vineri, cu excepţia sărbătorilor legale, în intervalul 7,00 - 22,00.

Pentru vehiculele cu norma de poluare Euro 5, Euro 6, pentru cele electrice şi hibride, accesul în Bucureşti este permis fără restricţii pe toate arterele. Maşinile Euro 3 şi Euro 4 pot circula în Bucureşti numai după achiziţionarea vignetei. Pentru automobilele non-euro, Euro 1 şi Euro 2, accesul este interzis în Zona de Acţiune pentru Calitatea Aerului, stabilită prin proiect în perimetrul delimitat de Piaţa Victoriei - bd. Iancu de Hunedoara - şos. Ştefan cel Mare - str. Polonă - str. Mihai Eminescu - str. Traian - bd. Nerva Traian - bd. Gheorghe Şincai - str. Lânăriei - Calea Şerban Vodă - bd. Mărăşeşti - str. Mitropolit Nifon - bd. Libertăţii - Calea 13 Septembrie - şos. Pandurilor - şos. Cotroceni - Splaiul Independeţei - str. Ştirbei Vodă - str. Berzei - str. Buzeşti - Piaţa Victoriei. În restul Capitalei, maşinile non-euro, Euro 1 şi Euro 2 au drept de circulaţie pe bază de vignetă.

Conform documentului postat pe site-ul PMB, cel mai mult vor plăti posesorii de autoturisme non-euro, preţul vignetei în cazul acestora ajungând la 1900 lei pe an, iar cel mai puţin deţinătorii de maşini Euro 4, care vor plăti 500 lei pe an.

Vignetele se pot achiziţiona pentru o zi, o lună, şase luni sau un an. Circulaţia fără vignetă va fi sancţionată cu amenzi cuprinse între 1.500 şi 2.000 de lei.

Sumele încasate vor constitui venit la bugetul Municipiului Bucureşti şi vor fi folosite cu prioritate pentru lucrări, investiţii şi proiecte din domeniul protecţiei mediului şi al mobilităţii urbane, care contribuie direct sau indirect la îmbunătăţirea condiţiilor şi a calităţii aerului, se arată în proiectul de hotărâre.

Mai multe articole despre:
taxa oxigen