MENIU

Cafeaua - prietenul sau duşmanul nostru?!

Cafeaua - prietenul sau duşmanul nostru?!

Cafeaua, băutura care nu lipseşte din "ritualul" de dimineaţă al fiecăruia, şi nu numai. Ieşim la "o cafea", ne încălzim cu o cafea, ne trezim cu aceeaşi băutură magică şi aromată. 

Dar cât de bună pentru organismul nostru este această băutură aromată, pe care o bem mai tot timpul? Cofeina este o substanţă cu gust amărui ce apare în mod natural în diverse plante, însă poate fi obţinut şi pe bază sintetică, în laborator.

Efectele sale asupra organismului, atunci când este consumată în cantităţi normale, sunt foarte benefice, cofeina ajutând la creşterea nivelului de energie, dar şi la îmbunătăţirea puterii de concentrare şi a memoriei. În plus, studiile au demonstrat şi alte beneficii majore, protejând organismul de maladii grave precum Parkinson, diabet de tip2 sau cancer la ficat. Pe lângă acestea, cofeina crează şi o stare de bine, de relaxare, sporind atenţia şi eficienţa.

În mod natural, cofeina se găseşte în diverse părţi ale plantelor: cafea boabe, frunze de ceai, seminte – nuci Kola, Guarana, boabe de cacao. Concentraţia este însă variată, fiind mai mare în cazul cafelei şi mai redusă în cazul boabelor de cacao. Solubilă în apă, cofeina dă gustul bun, amărui, băuturilor realizate pe baza plantelor care o conţin, dar este utilizată şi în mod industrial pentru a da gust unor băuturi precum sucurile acidulate, băuturi energizante sau chiar alimente.

Printre efectele mai putin plăcute, întâlnite mai ales atunci când este depăşită o anumită limită,se pot număra: insomnia, starea de agitaţie, ritm cardiac neregulat, irascibilitate, dureri de stomac. Intensitatea lor este diversî, iar manifestarile dispar imediat ce se revine la doza obişnuită.

 

Sursa 

Mai multe articole despre:
cafea beneficii cofeina