MENIU

Anunțarea planului fiscal, amânată. Ce conține documentul care ar putea aduce majorări mascate de taxe?

Analiștii economic sunt de părere că majorarea unor taxe este inevitabilă

Se amână prezentarea planului fiscal! Potrivit unor surse, planul cu noile taxe va ajunge mai târziu pe masa Comisiei, asta deși astăzi ar fi fost termenul-limită. Totul în condițiile în care fostul premier Florin Cîțu avertiza că executivul vrea să îl prezinte cât mai târziu tocmai pentru ca românii să nu afle ce conține documentul, potrivit Realitatea Plus.

Fostul premier PNL avertizează și că, într-o formă neoficială, planul conține creșteri de TVA și alte noi taxe. Inclusiv specialiștii de la BNR și Consiliul Fiscal au avertizat că nu se poate reduce deficitul fără taxe în plus, cum ar fi cele pe proprietate sau TVA.

Surse din Guvern au confirmat pentru Realitatea Plus că negocierile cu oficialii de la Bruxelles sunt închise și că România a obținut eșalonarea reducerii deficitului pe 7 ani.

Măsura vine însă la pachet cu obligația ca încă din 2025 deficitul bugetar să fie redus cu 0,9% din PIB, de la 7,9% cât estimează Comisia Europeană că ar fi în prezent până la 7%. Mulți economiști au opinat că o astfel de reducere nu se poate face decât prin majorarea unor taxe, deoarece creșterea gradului de colectare este mult prea lentă pentru a putea acoperi deficitul.

Mai multe articole despre: