MENIU

Klaus Iohannis pleacă la Bruxelles! Subiecte precum Ucraina, situația din Orientul Mijlociu, pe agenda Summitului UE

Klaus Iohannis pleacă la Bruxelles! Subiecte precum Ucraina, situația din Orientul Mijlociu, pe agenda Summitului UE

Președintele României, Klaus Iohannis, va participa, în perioada 16-18 octombrie 2024, la Summitul UE - Consiliul de Cooperare al Golfului (16 octombrie) și la reuniunea Consiliului European (17-18 octombrie), care se vor desfășura la Bruxelles, Regatul Belgiei.

Agenda reuniunii Consiliului European include subiecte precum Ucraina, situația din Orientul Mijlociu, competitivitatea UE, migrație, afaceri externe, precum și Republica Moldova.

Referitor la Ucraina, liderii europeni vor discuta despre ultimele evoluții ale războiului de agresiune al Rusiei, precum și despre sprijinul multidimensional pentru Ucraina și poporul său.

În ceea ce privește Orientul Mijlociu, vor fi discutate situația alarmantă și riscurile escaladării violenței în regiune. În cadrul reuniunii, vor fi reiterate apelurile privind încetarea ostilităților și respectarea regulilor internaționale, inclusiv în materie de drept umanitar.

Referitor la competitivitatea Uniunii Europene, Consiliul European va revizui progresele realizate în procesul de consolidare a competitivității UE, a rezilienței economice și a pieței unice.

La propunerea României, agenda reuniunii va include și discuții privitoare la situația din Republica Moldova, precum și despre sprijinul pentru aderarea la Uniunea Europeană, îndeosebi pentru susținerea reformelor interne și pentru consolidarea rezilienței și a stabilității. În perspectiva apropiatelor alegeri și a referendumului privind integrarea europeană a Republicii Moldova, va fi discutată, de asemenea, și problema ingerințelor rusești în procesul electoral.

Mai multe articole despre:
iohannis bruxelles