Alexandru Rafila, prima măsură din 2023 în criza medicamentelor pentru gripă, inclusiv pentru copii - Când vor fi în farmacii
Întâlnire de urgență, luni, între ministrul Sănătății și producătorii de medicamente, în plină creștere fulminantă a infecțiilor respiratorii, inclusiv a cazurilor de gripă, iar medicamentele esențiale lipsesc din farmacii! Deși situația din sistemul medical este critică, Alexandru Rafila dă asigurări că peste 700.000 de comprimate vor ajunge în aceste zile în farmacii, potrivit Realitatea PLUS.
„Am început întâlnirile săptămâna trecută pentru rezolvarea cât mai operativă eventualele lipsuri , mă refer la patru categorii de produse, mult utilizate în această perioadă. Mă refer la antiinflamatorii, atipiretice, antibiotice si antivirale. Azi am avut a doua rundă de discuții, săptămâna trecută ne-am întâlnit cu Colegiul Farmaciștilor. (...)
În perioada următoare sunt disponibile imediat pe piață produsele care contin ibuprofen și paracetamol, inclusiv varianta pediatrică, nu sunt probleme in aprovizionare. Sunt suficiente cantități, de asemenea, de cefalosporine, care se administrează mai ales in cazul infecțiilor bacteriene. Am identificat la unul dintre producătorii de generice o subst antivirală, cunoscută comercial ca Tamiflu. Ne-au asigurat că în această peropadă transmit toate cantitățile de medicamente solicitate. Acum se transmit către firmele de distributie toate cantitatile de medicamente solicitate. Și la unități suplmentare”, a precizat ministrul Sănătății.
Al. Rafila: Cererea este mare și sunt probleme cu livrarea întârziată din China
Al. Rafila a anunțat că „singura problemă generată de o anumită discontinuitate, de o creştere exponenţială, dacă se poate spune aşa, a consumului pe de o parte, şi de întârzieri importante în livrarea materiei prime din China, şi mai mulţi producători au menţionat exact aceeaşi situaţie similară, este legată de unele peniciline şi de penicilină cu administrare orală sau în mai mică măsură, dar sunt şi acolo probleme legate de amoxicilină sau de combinaţii ale amoxicilinei, speră să o poată rezolva până la sfârşitul acestei luni. Dar o anumită întârziere în apariţia pe piaţă este din cauza livrărilor întârziate din China care în contextul actual, pandemic, a îngreunat foarte mult livrările de materie primă”, a anunțat ministrul Alexandru Rafilă,
„În rest, nu sunt probleme, mâine ne vom intalni și cu distribuitorii. Să putem trece cu bine peste această perioadă. Așteptăm până la finalul acestei săptămâni, să avem un răspuns de la Comisia Europenene legat de limitarea unor produse care fac obiectul unei discontinuități pe piața din România”, a mai precizat Al. Rafila în declarația de presă susţinută după întâlnirea cu producătorii.
Reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii au continuat luni discuţii cu cei mai importanţi producători de medicamente. Întâlnirea a avut loc pentru a găsi soluții la lipsa de pe piaţă a unor tratamente, pe fondul creşterii semnificative a cererii, din ultima perioadă, în plin val creșterii infecțiilor respiratorii. Ministerul Sănătății a anunțat săptămâna trecută că, din cauza numărului redus al medicamentelor antitermice și antivirale, acestea vor fi date în farmacii numai pe baza rețetei de la medic. În același timp, ministrul Sănătății a anunțat că a cerut și interzicerea exportului în cazul anumitor medicamente pentru a nu se ajunge la dispariția lor din România. Alexandru Rafila a trimis pe 3 ianuarie, Comisiei Europene, spre avizare, un ordin de ministru prin care se interzice, pentru o perioadă limitată, exportul anumitor medicamente cu privire la care există risc de penurie în România.
A doua rundă de discuții a fost luni, de la ora 11.00, în cadrul întâlnirilor ce au loc până miercuri și vizează producătorii români de antitermice, antivirale și antibiotice pentru a le asigura în farmacii pe parcursul întregii luni. Prima a fost săptămâna trecută, cu farmaciștii.
Anunțul a fost făcut de preşedintele Agenţiei Naţionale a Medicamentului, Răzvan Prisadă, care a recunoscut sincopele din aprovizionarea farmaciilor cu anumite medicamente antigripale din ultimele săptămâni.
Răzvan Prisadă a explicat că se urmărește ca lipsa din farmacii să fie evitată mai ales în următoarele săptămâni când este așteptat vârful cazurilor de viroze.
„Cu siguranță, nu există toate denumirile comerciale pe care în mod normal le-am găsi pe rafturi, în farmacii, dar există produse care conțin paracetamol, respectiv ibuprofen, dacă vorbim despre aceste două exemple care au fost cele mai căutate, să spunem, și e normal să fie așa, având, totuși, în vedere că s-a observat o creștere a consumului de antibiotice pediatrice, de exemplu, față de perioada similară a anului trecut, în procente între 50 și 60%, ceea ce a creat o anumită sincopă în cursul lunii decembrie.
Noi avem de la 11:00, până miercuri, întâlniri cu toți producătorii români de ibuprofen, respectiv, paracetamol, fie forme pediatrice, fie forme orale pentru adulți, cu toți producătorii de antibiotice, pentru a vedea exact capacitățile lor de producție și pentru a fi siguri că începând cu săptămânile următoare să avem medicamentele pentru toată luna pe rafturile farmaciilor, nu numai în producție”, a declarat șeful ANMDMR la Radio România Actualități.
Ministerul Sănătăţii a publicat lista cu denumirile comerciale ale tuturor variantelor de paracetamol şi ibuprofen care se comercializează în România, pentru a fi identificate mai uşor în cazul în care nu se găsesc formele mai cunoscute le acestora. O altă listă include tratamentele indicate pentru adulţi în caz de gripă.